ßßß Cookit - przepis na Kotlety a la Falafel

Kotlety a la Falafel

nazwa

Wykonanie

Popularne, wegetariańskie kotleciki a la falafel z Bliskiego Wschodu, na szybką i zdrową kolację. Połączenie cieciorki z pestkami dyni tworzy pełnowartościowe białko. Ponadto, „spożycie białka z produktów roślinnych ma dodatni wpływ na profilaktykę osteoporozy” (R.Pawlak „W obronie wegetarianizmu”)
Foto M. Bojko
Składniki:
450g ugotowanej cieciorki/garbanzo (lub taką sama ilość z puszki)
¾ szklanki pestek z dyni
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki zmielonego jasnego siemniena lnianego
1 mały ugotowany ziemniak
2 łyżki oleju
lekko podsmażony szczypiorek z czosnkiem (opcjonalnie)
Sól, pieprz, sok z cytryny, ziołowa przyprawa – tuscan(sproszkowany czosnek, cebula, papryka, podprażone i zmielone ziarna sezamu)
Cieciorkę miksujemy w malakserze lub blenderze z ugotowanym ziemniakiem, sokiem z cytryny i mlekiem sojowym do uzyskania bardzo gęstej masy.
Pestki z dyni mielimy na mączkę i mieszamy ze zmielonym siemnienim lnianym oraz przyprawami. Zalewamy goracą wodą, tak aby uzyskać gęstą masę, odstawiamy na 10 min.
Zmieloną cieciorkę i pestki z dyni mieszamy razem (punkt 1 i 2) obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym. Formujemy kotleciki i samażymy na oleju.
Jeżeli kotlety wychodzą zbyt luźne, należy dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo, żeby później nie były zbyt suche.
Przypominają w smaku kotlety falafel. Podajemy je używając chleb pita z mąki z pełnego przemiału wraz z warzywami. W tym przepisie użyłam ogórki, pomidory, sałatę, szczypiorek, oraz dobrze doprawiony, gęsty majonez z ziemniaka.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/kotlety-a-la-falafel