ßßß
Foto M. BojkoSkładniki:450g ugotowanej cieciorki/garbanzo (lub taką sama ilość z puszki)¾ szklanki pestek z dyni2 łyżki płatków drożdżowych2 łyżki zmielonego jasnego siemniena lnianego1 mały ugotowany ziemniak2 łyżki olejulekko podsmażony szczypiorek z czosnkiem (opcjonalnie)Sól, pieprz, sok z cytryny, ziołowa przyprawa – tuscan(sproszkowany czosnek, cebula, papryka, podprażone i zmielone ziarna sezamu)Cieciorkę miksujemy w malakserze lub blenderze z ugotowanym ziemniakiem, sokiem z cytryny i mlekiem sojowym do uzyskania bardzo gęstej masy.Pestki z dyni mielimy na mączkę i mieszamy ze zmielonym siemnienim lnianym oraz przyprawami. Zalewamy goracą wodą, tak aby uzyskać gęstą masę, odstawiamy na 10 min.Zmieloną cieciorkę i pestki z dyni mieszamy razem (punkt 1 i 2) obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym. Formujemy kotleciki i samażymy na oleju.Jeżeli kotlety wychodzą zbyt luźne, należy dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo, żeby później nie były zbyt suche.Przypominają w smaku kotlety falafel. Podajemy je używając chleb pita z mąki z pełnego przemiału wraz z warzywami. W tym przepisie użyłam ogórki, pomidory, sałatę, szczypiorek, oraz dobrze doprawiony, gęsty majonez z ziemniaka.