Wykonanie
Bardzo niewiele trzeba czasami, żebym znalazła się w kulinarnym niebie. W przypadku dzisiejszego obiadu to kilka
cebulek i
ziemniaków, szczypta przypraw i pewnie łącznie jakieś 5 zł. I troszkę czasu, bo warzywa dusiły się dość wolno, by oddać to co mają w sobie najlepszego. Naprawdę, uwielbiam takie dania!
Składniki na 2 osoby :1,5 kg
ziemniaków12-15
cebulek szalotek3-4 łyżki
olejusól,
pieprzsłodka mielona
paprykaczosnek granulowany
bazylia drobnolistnaPrzygotowanie :
Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Przekładam je na głęboką patelnię z
olejem, lekko
solę i smażę ok. 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając by smażyły się równomiernie. Powinny w tym czasie zrobić się półmiękkie i lekko zarumienione. Dorzucam wtedy obrane
szalotki - w całości - mieszam, oprószam
pieprzem, zmniejszam ogień i dalej pod pokrywką duszę, aż
szalotki będą mięciutkie i lekko skarmelizowane. Doprawiam całość
solą,
pieprzem,
czosnkiem granulowanym i
słodką papryką, delikatnie mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypuję listkami
bazylii.