Wykonanie
Sezon na
paprykę w pełni. Warto zatrzymać ten moment w szklanym słoiczku. Prezentuję zatem dziś najbardziej
paprykowy z
paprykowych przetworów - włoską peperonatę. Jest wyśmienita jak dodatek do
mięs a i na kanapce świetnie się sprawdza, nie mówiąc o
makaronie.
Składniki:8 dużych kolorowych
papryk2
cebule - u mnie były też 2
szalotki3 ząbki
czosnkupuszka krojonych
pomidorówgarść zielonych
oliwek4 łyżki
oleju lub
oliwyłyżeczka
bazyliiłyżeczka
oreganołyżeczka
cukrusól i
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na
oleju, w dużym rondlu. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek a następnie pokrojoną w paseczki
paprykę. Smażyć 5 minut. Z
pomidorów odlać zalewę i dorzucić je do rondla. Przyprawić. Dusić pół godziny pod przykryciem. Przy końcu duszenia dodać przecięte na pół
oliwki.Przygotować 3 półlitrowe słoiki - muszą być dobrze umyte i wyparzone.Przełożyć peperonatę do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Powinny stygnąć odwrócone do góry nogami.
Smacznego w lecie i zimie!