Wykonanie
Taki
majonez może pomóc nam zaoszczędzić wiele czasu w kuchni, gdyż jest niezwykle prosty, a do tego ze wszystkich
majonezów roślinnych najbardziej przypomina ten tradycyjny. Wystarczy użyć zwykłe
tofu i trochę przypraw.Mam nadzieję, że Wam też się spodoba i zagości w Waszej kuchni na dobre.
Majonez z
tofu to dobre źródło
białka, wapnia i żelaza oraz
ZERO cholesterolu.Foto: M.BojkoSkładniki:1 kostka
tofu (400g)1/4 szklanki
olejusok z cytryny do smaku
sólprzyprawa warzywnaząbek
czosnku lub sproszkowany
czosnek2 łyżki
płatków drożdżowychszczypta
kurkumy1 łyżeczka
szałwi hiszpańskiej (chia seeds – oczywiście opcjonalnie, dodałam ze względu na wartości odżywcze)Wszyskie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.Używamy tak jak
majonez tradycyjny, albo zamiast
śmietany do zup,
sosów, sałatek oraz na kanapki zamiast
masła. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Szałwia hiszpańska (chia seeds)