ßßß Cookit - przepis na Ser z migdałów i siemienia lnianego

Ser z migdałów i siemienia lnianego

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 30minut
Czas gotowania: 40minut
Przez Marzena 28 kwietnia 2015
W ramach wprowadzania do naszej kuchni zdrowych opcji serowych ta wersja jest naprawdę udanym eksperymentem. Obieranie migdałów nie może być przeszkodą w naszych próbach utrzymania lub obniżania cholesterolu do poziomu poniżej 150. Ta magiczna cyfra - jak dowodzą naukowcy - powinna zapewnić nam zdrowe serduszko.
Składniki
namoczone migdały bez skórki - 1 i 1/2 szklanki
sok z cytryny - 6 łyżek
ocet jabłkowy - 1 łyżka
siemię lniane - 1 i 1/2 łyżki
olej - 1/3 szklanki
płatki drożdżowe - 1/3 szklanki
przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
przyprawa śródziemnomorska - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - do smaku
Instrukcje
Wykonanie:
Migdały moczymy przez 24 godziny, następnie gotujemy ok 1-2 min. i obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki dobrze miksujemy w robocie kuchennym.
Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą warzywną w proszku i przyprawą śródziemnomorską.
Papier do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy przyprawą śródziemnomorską oraz płatkami ostrej papryki, formujemy kulkę na papierze obtaczając ją w przyprawie.
Pieczemy w temp. 170C(325F) ok. 30-40min.
Porcja na dwie osoby.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ser-z-migdalow-i-siemienia-lnianego