Wykonanie
Czas przygotowania: 30minutCzas gotowania: 40minutPrzez Marzena 28 kwietnia 2015W ramach wprowadzania do naszej kuchni zdrowych opcji
serowych ta wersja jest naprawdę udanym eksperymentem. Obieranie
migdałów nie może być przeszkodą w naszych próbach utrzymania lub obniżania cholesterolu do poziomu poniżej 150. Ta magiczna cyfra - jak dowodzą naukowcy - powinna zapewnić nam zdrowe serduszko.Składnikinamoczone
migdały bez skórki - 1 i 1/2 szklanki
sok z cytryny - 6 łyżek
ocet jabłkowy - 1 łyżka
siemię lniane - 1 i 1/2 łyżki
olej - 1/3 szklanki
płatki drożdżowe - 1/3 szklanki
przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
przyprawa śródziemnomorska - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - do smakuInstrukcjeWykonanie:
Migdały moczymy przez 24 godziny, następnie gotujemy ok 1-2 min. i obieramy ze skórki.Wszystkie składniki dobrze miksujemy w robocie kuchennym.Doprawiamy
solą,
pieprzem,
przyprawą warzywną w proszku i
przyprawą śródziemnomorską.Papier do pieczenia smarujemy
olejem i posypujemy
przyprawą śródziemnomorską oraz
płatkami ostrej papryki, formujemy kulkę na papierze obtaczając ją w
przyprawie.Pieczemy w temp. 170C(325F) ok. 30-40min.Porcja na dwie osoby.