ßßß Cookit - przepis na Serek „FETA” po wegańsku – … z migdałów

Serek „FETA” po wegańsku – … z migdałów

nazwa

Wykonanie

Czy wiecie ile wegańskich serów mamy już na blogu? Jest ser z migdałów, ser wegański, serek a la”cheddar „, serek tofu . Do kolekcji dołączyłam kolejny serek, a la feta.
Brakowało mi go w kuchni, bo są przepisy, w których naprawdę trudno zastąpić właśnie ten rodzaj sera. Chociażby w mojej ulubionej sałatce (przepis wkrótce), czy kotletach, albo na kanapki. Mam nadzieję, że ten przepis zrobi na Was przymajmniej w płowie takie wrażenie jak na mnie. Nie obawiajcie się, nie jest trudny do zrobienia, wystarczy tylko mieć namoczone migdały i robot kuchenny, a reszta jest po prostu zaskakująco prosta. Czekam z niecierpliwością na Wasze „fetowe” relacje
Składniki:
2 szklanki migdałów
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
5-6 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Migdały moczymy przez 24 godziny w wodzie. Obieramy ze skórki (opcjonalnie), mielimy w robocie kchennym.
2. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy powoli resztę składników i miksujemy. Czasami będziecie musieli zatrzymać robot i zeskrobać masę ze ścianek. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana (patrz zdjęcie) wtedy bardzo łatwo będzie można zrobić z niej kulę, lub to co ja zrobiłam.
3. Układamy na blaszce wyścielonej uprzednio papierem do pieczenia. Fetę możemy obtoczyć w ziołach. Ja obtoczyłam moją w czerwonym pieprzu i przyprawie sycylijskiej.
4. Następnie zapiekamy serek w piekarniku, w temp. 250F (ok. 125 C) przez 30-40 min. Możemy w wyższej temperaturze, ale wtedy wyjdzie Feta ze skórką. W wersji ze skórką idealnie nadaje się na kanapki.
Powodzenia!
możemy użyć póżniej na kanapki.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/serek-feta-po-wegansku-z-migdalow