Wykonanie
Czy wiecie ile wegańskich
serów mamy już na blogu? Jest
ser z
migdałów,
ser wegański,
serek a la”cheddar „,
serek tofu . Do kolekcji dołączyłam kolejny
serek, a la
feta.Brakowało mi go w kuchni, bo są przepisy, w których naprawdę trudno zastąpić właśnie ten rodzaj
sera. Chociażby w mojej ulubionej
sałatce (przepis wkrótce), czy kotletach, albo na kanapki. Mam nadzieję, że ten przepis
zrobi na Was przymajmniej w płowie takie wrażenie jak na mnie. Nie obawiajcie się, nie jest trudny do zrobienia, wystarczy tylko
mieć namoczone
migdały i robot kuchenny, a reszta jest po prostu zaskakująco prosta. Czekam z niecierpliwością na Wasze „fetowe” relacje
Składniki:2 szklanki
migdałów1 ząbek
czosnku1 1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
oleju5-6 łyżek
soku z cytryny1 łyżeczka
octu jabłkowegoWykonanie:1.
Migdały moczymy przez 24 godziny w wodzie. Obieramy ze skórki (opcjonalnie), mielimy w robocie kchennym.2. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy powoli resztę składników i miksujemy. Czasami będziecie musieli zatrzymać robot i zeskrobać masę ze ścianek. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana (patrz zdjęcie) wtedy bardzo łatwo będzie można zrobić z niej kulę, lub to co ja zrobiłam.3. Układamy na blaszce wyścielonej uprzednio papierem do pieczenia.
Fetę możemy obtoczyć w ziołach. Ja obtoczyłam moją w
czerwonym pieprzu i
przyprawie sycylijskiej.4. Następnie zapiekamy
serek w piekarniku, w temp. 250F (ok. 125 C) przez 30-40 min. Możemy w wyższej temperaturze, ale wtedy wyjdzie
Feta ze skórką. W wersji ze skórką idealnie nadaje się na kanapki.Powodzenia!możemy użyć póżniej na kanapki.