ßßß
Składniki:2 szklanki migdałów1 ząbek czosnku1 1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki oleju5-6 łyżek soku z cytryny1 łyżeczka octu jabłkowegoWykonanie:1. Migdały moczymy przez 24 godziny w wodzie. Obieramy ze skórki (opcjonalnie), mielimy w robocie kchennym.2. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy powoli resztę składników i miksujemy. Czasami będziecie musieli zatrzymać robot i zeskrobać masę ze ścianek. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana (patrz zdjęcie) wtedy bardzo łatwo będzie można zrobić z niej kulę, lub to co ja zrobiłam.3. Układamy na blaszce wyścielonej uprzednio papierem do pieczenia. Fetę możemy obtoczyć w ziołach. Ja obtoczyłam moją w czerwonym pieprzu i przyprawie sycylijskiej.4. Następnie zapiekamy serek w piekarniku, w temp. 250F (ok. 125 C) przez 30-40 min. Możemy w wyższej temperaturze, ale wtedy wyjdzie Feta ze skórką. W wersji ze skórką idealnie nadaje się na kanapki.Powodzenia!możemy użyć póżniej na kanapki.
