ßßß
Szybki i prosty przepis na domowy majonez pokazał Gary Mehigan w Australijskim Masterchef'ie.Składniki:2 całe jaka1 łyżka musztardy dijon (użyłam musztardę stołową, sarepską i w obu przypadkach się sprawdziła)2 łyżki słodkiego octu (biały balsamiczny lub ocet jabłkowy)300 ml oleju (lub oliwy z oliwek)szczypta soliMajonez jest robiony za pomocą blendera, dlatego składniki dodajemy do wąskiej i wysokiej miski lub używamy pojemnika z ostrzem miksującym. Do miski dać 1 łyżkę musztardy, 2 całe jajka, 2 łyżki słodkiego octu, szczyptę soli i 1/2 oleju. Miksować 10 sekund. Czynność powtórzyć. Gotowe :)Gdy majonez jest zbyt oleisty wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny, słodkiego octu lub wodę.Smacznego :)Źródło przepisu: Gary Mehigan, Masterchef Australia