Wykonanie
Gdy na dworze zaczyna robić się ciepło, idealną przekąską jest coś zimnego i odświeżającego. Coś, co idealnie komponuje się z lampką schłodzonego
białego wina. Moją propozycją są roladki z
cukinii, które osobiście uwielbiam. Przepis znalazłam u Jadłonomi. Oczywiście troszkę go zmodyfikowałam. :)
(20 sztuk)- 3
cukinie (najlepiej nieduże)- 1 szklanka
nerkowców namoczonych przez noc w zimnej wodzie- 6 łyżek
soku z cytryny- 6 łyżek
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)- 8
suszonych pomidorów w
oleju- 3 łyżki
płatków drożdżowych- garść posiekanej świeżej
natki pietruszki- ząbek
czosnku-
sól i
pieprzCukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski. Nie powinny
mieć one pestek, dlatego część
cukinii z pestkami wyrzucamy.
Nerkowce płuczę, odsączam i przekładam do malaksera. Dodaję
sok z cytryny,
mleko roślinne,
suszone pomidory,
płatki drożdżowe,
czosnek i
pietruszkę. Miksuję na gładką masę.
Solę i
pieprzę do smaku.Każdy pasek
cukinii smaruję czubatą łyżeczką
twarożku i zawijam w roladkę.Gotowe roladki układam na talerzu i odstawiam na ok. 1 h do lodówki.Wyciągam je ok. 15 min. przed podaniem.Idealna wiosenna przekąska!