ßßß
(20 sztuk)- 3 cukinie (najlepiej nieduże)- 1 szklanka nerkowców namoczonych przez noc w zimnej wodzie- 6 łyżek soku z cytryny- 6 łyżek mleka roślinnego (u mnie ryżowe)- 8 suszonych pomidorów w oleju- 3 łyżki płatków drożdżowych- garść posiekanej świeżej natki pietruszki- ząbek czosnku- sól i pieprzCukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski. Nie powinny mieć one pestek, dlatego część cukinii z pestkami wyrzucamy.Nerkowce płuczę, odsączam i przekładam do malaksera. Dodaję sok z cytryny, mleko roślinne, suszone pomidory, płatki drożdżowe, czosnek i pietruszkę. Miksuję na gładką masę. Solę i pieprzę do smaku.Każdy pasek cukinii smaruję czubatą łyżeczką twarożku i zawijam w roladkę.Gotowe roladki układam na talerzu i odstawiam na ok. 1 h do lodówki.Wyciągam je ok. 15 min. przed podaniem.Idealna wiosenna przekąska!