Wykonanie
W przepisach na lazanię używa się dużo
serów. Są one więc bardzo niezdrowe z powodu znacznej zawartości cholesterolu i tłuszczu.Lazanię dla wegetarian zrobiłam z
serka sojowego, proteiny sojowej i „serka” pimento. Mimo, iż przepis wydaje się pracochłonny, w rzeczywistości przygotowanie go zajmuje ok. 25 minut. Powodzenia!Składniki: 2 , 5 kostki
tofu twardego (extra firm)1 opakowanie zamrożonego pokrojonego
szpinaku (450g)2 średniej wielkości
cebule2 ząbki
czosnku3 łyżki zmielonych
migdałów (opcjonalnie)1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki
oliwy z oliwek½ łyżeczki
kurkumy (tumeric)1, 5 szklanki namoczonej granulowanej proteiny sojowej1 opakowanie sosu „marinera” ok.3 szklanki *
Sól,
pieprz ziołowy9 sztuk
makaronu do lazanii (z
mąki z pełnego przemiału, lub wielozbożowy)Wykonanie:1. Na
oleju podsmażamy przez 5 min. drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Dodajemy rozmrożony
szpinak, rozdrobnione widelcem ½ kostki
tofu,
sok z cytryny i zmielone
migdały. Doprawiamy
solą i
pieprzem ziołowym.2. Dwie kostki
tofu miksujemy w blenderze z
solą i
kurkumą (tumeric)3. Układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu: 1,5 szklanki sosu „Marinera”, warstwa
makaronu, warstwa szpinakowa, warstwa
makaronu, warstwa
tofu, „ser”pimento, warstwa proteiny sojowej,
makaron, resztę sosu marinera, „ser” pimento. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp 200C (375F) przez godzinę, albo aż
makaron będzie miękki.„Ser” pimento (wegański)1 szklanka
orzechów nerkowców1,5 szklanki gorącej
wody (lub
bulionu warzywnego)1 słoiczek
papryki pimento lub
czerwonej papryki konserwowej (ok. 150g)1 łyżeczka zmielonego ziarna
sezamu lub tahini1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
soku z cytryny¼ szklanki
płatków drożdżowychSól,
przyprawa warzywna,
pieprz ziołowyWszystkie składniki miksujemy w blenderze na kremową masę.Sos „Marinera”1 opakowanie
koncetratu pomidorowego1 opakowanie
przecieru pomidorowego (300ml)2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1 opakowanie pokrojonych
pomidorów z puszki
Sól do smaku i
bazylię.Wszystkie składniki dobrze gotować 5 min. następnie użyć do lazanii. Możemy użyć także gotowy sos ze sklepu.