ßßß
Przez Marzena 29 listopada 2015Prowadzenie kuchni tutaj, za wielką kałużą, jest dla mnie ciągłym wyzwaniem do wypróbowania coraz to nowszych i nietypowych dla polskiej kuchni przepisów. Ten na zupę kukurydzianą leżał głęboko ukryty i zapomniany. No coż, pierwsze próby nie były zbyt udane, ale w końcu ten wyśmienity "corn chowder", który próbowałam u mojej przyjaciółki Cathy, musiał się udać. Dzisiaj zatem, inaugauracja wyśmienitej zupy kukurydzianej."Corn chowder" jest to zupa kukurydziana z warzywami na bazie mleka lub śmietany, podawana z krakersami.
Składnikikukurydza (mrożona) lub świeża - 2 szklankicebula - posiekana - 1/2 szklankiczosnek - 3 ząbkipor - 1/3 szklankimarchewka - 1 sztukanerkowce (orzechy) - 1 szklankaczerwona papryka marynowana - 1 sztukapłatki drożdżowe - 3 łyżkisok z cytryny - 3 łyżkisól i pieprz do smakubulion warzywny lub woda - 4-5 szklanekziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 2 sztukikurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczkiwędzona papryka - 1/2 łyżeczkiInstrukcjeWarzywa kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do garnka i zlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy.W połowie gotowania dodajemy kukurydzę.W blenderze miksujemy czosnek, nerkowce, paprykę, płatki drożdżowe i sok z cytryny z małą ilością wody aż uszyskamy kremową konsystencję.Zawartość blendera wlewamy do zupy pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej podać z bagietką lub chlebem kukurydzianym.