Wykonanie
Przez Marzena 29 listopada 2015Prowadzenie kuchni tutaj, za wielką kałużą, jest dla mnie ciągłym wyzwaniem do wypróbowania coraz to nowszych i nietypowych dla polskiej kuchni przepisów. Ten na zupę kukurydzianą leżał głęboko ukryty i zapomniany. No coż, pierwsze próby nie były zbyt udane, ale w końcu ten wyśmienity "corn chowder", który próbowałam u mojej przyjaciółki Cathy, musiał się udać. Dzisiaj zatem, inaugauracja wyśmienitej zupy kukurydzianej."Corn chowder" jest to zupa kukurydziana z warzywami na bazie
mleka lub
śmietany, podawana z
krakersami.
Składniki
kukurydza (mrożona) lub świeża - 2 szklanki
cebula - posiekana - 1/2 szklanki
czosnek - 3 ząbki
por - 1/3 szklanki
marchewka - 1 sztuka
nerkowce (
orzechy) - 1 szklanka
czerwona papryka marynowana - 1 sztuka
płatki drożdżowe - 3 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżki
sól i
pieprz do smaku
bulion warzywny lub
woda - 4-5 szklanek
ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 2 sztuki
kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczkiwędzona
papryka - 1/2 łyżeczkiInstrukcjeWarzywa kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do garnka i zlewamy
wodą lub
bulionem warzywnym. Gotujemy.W połowie gotowania dodajemy
kukurydzę.W blenderze miksujemy
czosnek,
nerkowce,
paprykę,
płatki drożdżowe i
sok z cytryny z małą ilością
wody aż uszyskamy kremową konsystencję.Zawartość blendera wlewamy do zupy pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Zupę najlepiej podać z
bagietką lub
chlebem kukurydzianym.