ßßß Cookit - przepis na Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 29 listopada 2015
Prowadzenie kuchni tutaj, za wielką kałużą, jest dla mnie ciągłym wyzwaniem do wypróbowania coraz to nowszych i nietypowych dla polskiej kuchni przepisów. Ten na zupę kukurydzianą leżał głęboko ukryty i zapomniany. No coż, pierwsze próby nie były zbyt udane, ale w końcu ten wyśmienity "corn chowder", który próbowałam u mojej przyjaciółki Cathy, musiał się udać. Dzisiaj zatem, inaugauracja wyśmienitej zupy kukurydzianej.
"Corn chowder" jest to zupa kukurydziana z warzywami na bazie mleka lub śmietany, podawana z krakersami.
Składniki
kukurydza (mrożona) lub świeża - 2 szklanki
cebula - posiekana - 1/2 szklanki
czosnek - 3 ząbki
por - 1/3 szklanki
marchewka - 1 sztuka
nerkowce (orzechy) - 1 szklanka
czerwona papryka marynowana - 1 sztuka
płatki drożdżowe - 3 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
bulion warzywny lub woda - 4-5 szklanek
ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 2 sztuki
kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
Warzywa kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do garnka i zlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy.
W połowie gotowania dodajemy kukurydzę.
W blenderze miksujemy czosnek, nerkowce, paprykę, płatki drożdżowe i sok z cytryny z małą ilością wody aż uszyskamy kremową konsystencję.
Zawartość blendera wlewamy do zupy pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę najlepiej podać z bagietką lub chlebem kukurydzianym.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-kukurydziana