Wykonanie
Powiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z
marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np.
mleczka kokosowego czy
kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana :)Tę zupę córka ma jeść od czasu do czasu na kolację. Ja też zjadłam. Nie miałam czasu podczas jedzenia jej chwalić bo tak mi smakowała, że szkoda mi było gadać w ogóle :) - pomijam już savoir vivre :)Taką zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub
młode mamy, tylko wówczas proponuję nie dodawać
czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa.Poza tym bardzo dobrze działa na wzrok ze względu na beta karoten zawarty w
marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki i muszą siedzieć "po nocach" i się uczyć - to również polecam tę zupę.
Składniki:8
marchewek1
cebulabiała część
pora1
ziemniak (ja dałam
ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa)4 łyżki pestek
słonecznika (w oryginalnym przepisie są
pestki dyni, ja nie miałam)1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek2 szklanki gorącego
bulionu warzywnegosok z cytrynysłodka mielona
paprykapieprzsólMarchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej)
Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite
ziemniaki, które zostały z obiadu)
Cebulę obrać o pokroić w kostkę
Pora i
czosnek pokroić w plasterki
W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę
oliwy i przełożyć warzywa
Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasuWlać gorący
bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minutCałość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę
soku z cytrynyPosypać ziarenkami
słonecznika lub dyni
Taka zupa to na zdrowie :)W myśl akcji: