ßßß

Składniki:8 marchewek1 cebulabiała część pora1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa)4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam)1 ząbek czosnku1 łyżka oliwy z oliwek2 szklanki gorącego bulionu warzywnegosok z cytrynysłodka mielona paprykapieprzsól
Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej)Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu)Cebulę obrać o pokroić w kostkęPora i czosnek pokroić w plasterki
W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa
Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasuWlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minutCałość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny
Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni


Taka zupa to na zdrowie :)W myśl akcji: