ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z CIECIORKI (GARBANZO)

ZUPA Z CIECIORKI (GARBANZO)

nazwa

Wykonanie

Rośliny produkują różnego rodzaju składniki chemiczne, zwane substancjami antyodżywczymi, które są w stanie np. zahamować absorbcję związków odżywczych w organizmie człowieka. Substancje te znajdują się przede wszystkim w surowych produktach i możemy możemy obniżyć lub wyeliminować ich działanie przez obróbkę cieplną (w tym gotowanie).
Zapraszam na smaczną, ciepłą zupkę.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 marchewka
1 część białej części pora
1 mały ziemniak
bulion warzywny
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka masła sezamowego
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
czerwona papryka
Wykonanie:
Gotujemy ciecierzycę ok 1 godziny pod koniec gotowania dodajemy warzywa i przyprawy i gotujemy wszystko aż będzie miękkie. Po ugotowaniu możemy zupę zmiksować na krem albo nie w obu wersjach jest smaczna. Zachęcam gorąco aby podawać z pokrojoną czerwoną papryką (patrz zdjęcie) i czosnkowym chlebem w takim zestawie jest wyśmienita.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-z-cieciorki-garbanzo