Wykonanie
Rośliny produkują różnego rodzaju składniki chemiczne, zwane substancjami antyodżywczymi, które są w stanie np. zahamować absorbcję związków odżywczych w organizmie człowieka. Substancje te znajdują się przede wszystkim w surowych produktach i możemy możemy obniżyć lub wyeliminować ich działanie przez obróbkę cieplną (w tym gotowanie).Zapraszam na smaczną, ciepłą zupkę.Składniki:1 szklanka
ciecierzycy1
marchewka1 część białej części
pora1 mały
ziemniakbulion warzywnysok z cytryny do smaku1 łyżeczka
masła sezamowego4 ząbki
czosnkusól,
pieprzczerwona paprykaWykonanie:Gotujemy
ciecierzycę ok 1 godziny pod koniec gotowania dodajemy warzywa i
przyprawy i gotujemy wszystko aż będzie miękkie. Po ugotowaniu możemy zupę zmiksować na krem albo nie w obu wersjach jest smaczna. Zachęcam gorąco aby podawać z pokrojoną
czerwoną papryką (patrz zdjęcie) i
czosnkowym chlebem w takim zestawie jest wyśmienita.