ßßß


Składniki:80 dag ziemniaków30 dag surowego łososia1 łyżeczka soku z cytryny20 dag kremowego serka topionego2 łyżki oliwy1 łyżeczka ziół do ryb3 duże pory2 ząbki czosnku3 łyżki masła2 litry rosołu lub bulionu warzywnegoSól lub jarzynka do smakuPieprz do smakuSposób przygotowania:Ziemniaki skrobiemy, płuczemy kroimy w kostkę, umyte pory w pół krążki, w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por, przeciśnięty przez praskę czosnek i ziemniaki, podduszamy chwilę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości, doprawiając do smaku solą ewentualnie jarzynką i pieprzem, pod koniec gotowania gdy warzywa będą miękkie, dodajemy rozdrobniony serek topiony, trzymamy na ogniu aż się rozpuści.Łososia myjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia.Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy.Smacznego!