Wykonanie
Lekka, aromatyczna zupa ziemniaczano porowa z dodatkiem
łososia-to pomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut.
Składniki:80 dag
ziemniaków30 dag surowego
łososia1 łyżeczka
soku z cytryny20 dag kremowego
serka topionego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
ziół do ryb3 duże
pory2 ząbki
czosnku3 łyżki
masła2 litry rosołu lub
bulionu warzywnegoSól lub jarzynka do smaku
Pieprz do smakuSposób przygotowania:
Ziemniaki skrobiemy, płuczemy kroimy w kostkę, umyte
pory w pół krążki, w garnku rozgrzewamy
masło, wrzucamy
por, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
ziemniaki, podduszamy chwilę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości, doprawiając do smaku
solą ewentualnie jarzynką i
pieprzem, pod koniec gotowania gdy warzywa będą miękkie, dodajemy rozdrobniony
serek topiony, trzymamy na ogniu aż się rozpuści.
Łososia myjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy
ziołami do ryb, skrapiamy
sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na
oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia.Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy
łososiem, od razu podajemy.Smacznego!