ßßß Cookit - przepis na Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido

Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido

nazwa

Wykonanie

Pin It
To było moje pierwsze spotkanie tete a tete z kwiatami cukinii i dyni. Dużo słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze... Zachęcona wysypem męskich kwiatów na moich ogrodowych dyniach dokupiłam żeńskie kwiaty cukinii i wyszła mi pyszna przekąska !
Składniki:
olej do głębokiego smażenia
sok z cytryny
Na ciasto:
mąka pszenna
woda gazowana
szczypta soli
Wykonanie:
Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut.
Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/07/smazone-kwiaty-cukinii-i-dyni-hokkaido.html