ßßß
Białe wino jest sfermentowanym sokiem z winogron. Jego powstawanie jest zupełnie inne niż w przypadku wina czerwonego. Tutaj również zachodzi swego rodzaju paradoks, który wyznacza wytyczne co do precyzyjnego określenia kolorytu białego wina. Mianowicie im jest ono bardziej przezroczyste tym bardziej białe. Idealnym gatunkiem białego wina pod względem barwy jest wino produkowane ze szczepu Sauvignon Blanc. Pozostałe przybierają różne odcienie od żółtego przez różowy, a nawet zielonkawy. Owoce muszą być pozbawione pestek oraz szypułek, aby wyciskany sok miał jak najbardziej przezroczysty kolor. Tak wyciśnięty sok jest przechowywany przez okres od 12 do 48 godzin. Kolejnym etapem jest fermentacja, która zawsze następuje po fazie tłoczenia. Ostatnim krokiem jest przefiltrowanie wina oraz rozlanie go do butelek.
Białe wino wyrabiano już w czasach Starożytności. Od tamtego momentu napój winny był ciągle udoskonalany. W zależności od tego jakie szczepy winogron używano do produkcji białego wina, uzyskiwano charakterystyczne walory smakowe i aromatyczne.
Największymi producentami białego wina są przede wszystkim Węgry, Niemcy, Włochy, Francja oraz Bułgaria.
Białe wino podawane jest w szczególności do potraw rybnych, z owoców morza a także drobiowych. Idealnie nadaje się do konsumpcji przystawek przygotowanych z wędlin oraz młodych serów. Posmakować białego wina można jeszcze przed zjedzeniem posiłku. Dlatego też istnieje zasada, aby podawać wino białe przed winem czerwonym. Należy pamiętać o tym, że wino białe podaje się po uprzednim schłodzeniu do temperatury ok. 8-10 °C. Ważne jest również w jakich kieliszkach poda się wino. Koniecznie musi być on wykonany z czystego i przezroczystego szkła, by móc spokojnie podziwiać klarowność alkoholu. Wygląd kieliszka uzależniony jest od rodzaju wina. Białe zatem podaje się w niedużych kieliszkach w kształcie bombek. Kieliszki te z reguły są nieco niższe niż od tych, które podawane są do wina czerwonego.
Białe wino, ze względu na to, że nie podlega wcześniejszej fermentacji na skórkach, nie jest aż tak korzystne dla zdrowia jak wino czerwone. Za najbardziej zbawienne właściwości odpowiedzialne są flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne oraz wzmacniają i chronią układ odpornościowy. Wina bogate są w wapń, magnez, potas, a francuskie gatunki, nawet w żelazo. Alkohol zawarty w winie jest odpowiedzialny za zapobieganie palpitacjom serca. Dlatego jego picie powoduje ogólne rozluźnienie i odstresowanie. Jednak trzeba bardzo mocno uważać na korzystanie z walorów smakowych i leczniczych wina, ponieważ łatwo można przedobrzyć z ilością wina, a zbyt częste sięganie po napój alkoholowy może nawet działać uzależniająco.
Porcja: 246g Kalorie: 206 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów37 kcal
z białek0,58 kcal
z alkoholu168 kcal
Gęstość0,000246 g
Objętość237 g/m3
Food folate2,5E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0 μg
Tłuszcze wielonienasycone0 μg
Tłuszcz0 g
Tłuszcze nasycone0 μg
Węglowodany9,4 g
Total Folate2,5E-06 μg
Cukier2,4 g
Białko0,172 g
A0 μg
B11,2E-05 mg
C0 mg
B60,000123 mg
E0 mg
B30,000266 mg
B120 μg
B23,7E-05 mg
B50,000111 μg
B90 μg
K9,9E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60 mg
Fosfor0,044 mg
Magnez0,025 mg
Potas0,175 mg
Sód0,012 μg
Wapń0,022 mg
Żelazo0,000665 mg
Cynk0,000296 mg
Fluor0,000498 μg
Mangan0,000288 μg
Miedź9,9E-06 μg
Selen2,5E-07 μg
Cholesterol0 μg