ßßß Cookit - przepis na Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon/Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon/Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

nazwa

Wykonanie

Share the post "Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon/Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds"
Dziś przedstawiam na niemożliwie smaczny i szybki makaron. Fettuccine (można użyć innego ulubionego) z kurczakiem, pieczarkami w pysznym sosie musztardowym Dijon i posypany prażonymi migdałami. Muszę przyznać, że to jest jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Polecam!
Scroll down for English
Fettuccine z kurczakiem,pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon
(4 porcje)
Składniki:
350 g makaronu typu fettuccine (lub innego ulubionego), ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
300 gram mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w średnie kawałki (mogą być też piersi)
1 szklanka pieczarek, pokrojonych w plasterki
3 łyżki oleju roślinnego
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki uprażpnych na suchej patelni migdałów w płatkach
120 ml białego wina
2 szklanki śmietanki 230 lub 36 %
3 łyżki musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużej patelni, najlepiej z grubym dnem, podgrzej na średnim ogniu olej. Włóż kurczaka, czosnek, dopraw solą i pieprzem, następnie obsmaż mięso do zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Wlej do patelni białe wino i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę.
Następnie dodać śmietankę i musztardę, i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Włóż kurczaka i grzyby, i gotuj, aż sos zgęstnieje na tyle,żeby pokryć warstwą spód metalowej łyżki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj sos makaronem. Przed podaniem posyp prażonymi migdałami.
Smacznego!
English version
Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds
(4 servings)
Ingredients:
350 gram package fettuccine, cooked
300 gram chicken thighs, cut in medium chunks
1 cup sliced button mushrooms
3 tablespoons vegetable oil
4 cloves minced garlic
Salt and pepper to season
1/2 cup toasted slivered almonds
120 ml white wine
2 cups whipping cream
3 tbsp Dijon mustard
salt and pepper to season
Preparation:
Heat vegetable oil in a large heavy bottomed frying pan over medium low heat. Add chicken thighs, garlic, season with salt and pepper and continue to fry the chicken until browned.Remove chicken from pan and hold in a warm place.
Add to the pan white wine and simmer until volume is reduced by half.
Then add cream and mustard, and simmer for 5 minutes. Return chicken to the sauce, add the mushrooms and simmer suntil sauce thickens enough to coat a metal spoon. Season with salt and pepper to taste.
Serve over cooked linguine. Sprinkle with toasted slivered almonds.
Enjoy!
Share the post "Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon/Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds"
Źródło:http://karmelowy.pl/fettuccine-z-kurczakiem-pieczarkami-i-prazonymi-migdalami-w-sosie-dijondijon-chicken-fettuccine-with-mushrooms-and-toasted-almonds