Wykonanie
Tort z musem z
białej czekolady pełnił z powodzeniem rolę
tortu urodzinowego.
Czekoladowe blaty bez
mąki są wilgotne, dość ciężkie, przypominające w konsystencji brownies. Masa to pyszny mus z
białej czekolady. Wierzch przykryty jest polewą z
białej czekolady i
śmietanki udekorowany wiórkami z
czekolady.

225 g ciemnej
czekolady9 dużych
jajek150 g drobnego
cukru (caster sugar)125 g
masła, plus dodatkowo do natłuszczenia2 łyżeczki
żelatyny w proszku400 g
białej czekolady300 ml
śmietany kremówki (double cream)
mleczna lub ciemna
czekolada do dekoracjiPiekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia.Ciemną
czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą. Odstawiamy, aby lekko ostygła.W międzyczasie 5
żółtek i
cukier ucieramy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą, aż masa będzie gęsta i kremowa. Dodajemy po trochu
masła i ubijamy, aż całość będzie gładka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
czekoladę i ubijamy.
Białka z 5
jajek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z
czekoladowo-jajeczną masą. Wylewamy do przygotowanej foremki i mocno uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy przez 50-55 minut, w połowie pieczenia, przykrywamy folią, by zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce przez godzinę.Przygotowujemy
mus czekoladowy.
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 2 łyżkami
wody. Pozostawiamy na 10 minut.225 g
białej czekolady rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą. Lekko studzimy. Pozostałe 4
żółtka mieszamy z rozpuszczoną
białą czekoladą, a
potem ze 150 ml
śmietanki.
Żelatynę rozpuszczamy umieszczając miseczkę nad rondelkiem z parującą
wodą.Pozostałe 4
białka ubijamy na sztywno.
Żelatynę mieszamy z
czekoladową mieszankę. Dodajemy stopniowo
białka i delikatnie mieszamy.Ciasto
czekoladowe dzielimy na pół (gdyby bardzo opadło, trzeba tak przeciąć ciasto, by spód był grubszy). Tortownicę po upieczonym cieście wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki), brzydszą połowę ciasta wkładamy do foremki i lekko ją ugniatamy. Wylewamy na to mus z
białej czekolady i chłodzimy przez 30 minut. Pozostałe
czekoladowe ciasto wykładamy na mus i schładzamy przez noc.Przygotowujemy polewą. Pozostałą
białą czekoladę umieszczamy w misce z pozostałą
śmietaną i rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą, aż masa będzie gładka. Lekko studzimy, po czym ubijamy mieszankę, aż zgęstnieje. Delikatnie wyjmujemy ciasto z tortownicy, zdejmujemy papier, umieszczamy na paterze lub talerzu i wylewamy na wierzch polewę, schładzamy. Dekorujemy wiórkami z
czekolady.

Przepis z książki "Great Cakes" wydawnictwa Good Housekeeping