ßßß
225 g ciemnej czekolady9 dużych jajek150 g drobnego cukru (caster sugar)125 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia2 łyżeczki żelatyny w proszku400 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki (double cream)mleczna lub ciemna czekolada do dekoracjiPiekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia.Ciemną czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Odstawiamy, aby lekko ostygła.W międzyczasie 5 żółtek i cukier ucieramy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, aż masa będzie gęsta i kremowa. Dodajemy po trochu masła i ubijamy, aż całość będzie gładka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i ubijamy.Białka z 5 jajek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z czekoladowo-jajeczną masą. Wylewamy do przygotowanej foremki i mocno uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy przez 50-55 minut, w połowie pieczenia, przykrywamy folią, by zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce przez godzinę.Przygotowujemy mus czekoladowy. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 2 łyżkami wody. Pozostawiamy na 10 minut.225 g białej czekolady rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Lekko studzimy. Pozostałe 4 żółtka mieszamy z rozpuszczoną białą czekoladą, a potem ze 150 ml śmietanki. Żelatynę rozpuszczamy umieszczając miseczkę nad rondelkiem z parującą wodą.Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywno. Żelatynę mieszamy z czekoladową mieszankę. Dodajemy stopniowo białka i delikatnie mieszamy.Ciasto czekoladowe dzielimy na pół (gdyby bardzo opadło, trzeba tak przeciąć ciasto, by spód był grubszy). Tortownicę po upieczonym cieście wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki), brzydszą połowę ciasta wkładamy do foremki i lekko ją ugniatamy. Wylewamy na to mus z białej czekolady i chłodzimy przez 30 minut. Pozostałe czekoladowe ciasto wykładamy na mus i schładzamy przez noc.Przygotowujemy polewą. Pozostałą białą czekoladę umieszczamy w misce z pozostałą śmietaną i rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, aż masa będzie gładka. Lekko studzimy, po czym ubijamy mieszankę, aż zgęstnieje. Delikatnie wyjmujemy ciasto z tortownicy, zdejmujemy papier, umieszczamy na paterze lub talerzu i wylewamy na wierzch polewę, schładzamy. Dekorujemy wiórkami z czekolady.
Przepis z książki "Great Cakes" wydawnictwa Good Housekeeping