ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Mus jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną. Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej warto nieco zmniejszyć ilość cukru.
Składniki:
200g czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej)
2 łyżki brandy
4 łyżki wody mineralnej
30g masła
3 jajka
55g cukru
150ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/mus-czekoladowy.html