ßßß Cookit - przepis na Brukselka z boczkiem i czosnkiem

Brukselka z boczkiem i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Brukselka z boczkiem i czosnkiem to troszkę inny od tradycyjnego sposób podania brukselki. Mi osobiście smakuje, ale ja lubię brukselkę. Przez dodatek boczku brukselka jest bardziej treściwa a czosnek wyostrza jej smak. Brukselka podawana z boczkiem jest dość popularna na Wyspach - w okresie przedświątecznym można kupić nawet "gotowce", torebkę brukselki z już pokrojonym boczkiem w środku. To warzywo, choć nie przez wszystkich lubiane, jest tu bardzo częstym dodatkiem do świątecznego obiadu.
500 g brukselki
2 cienkie plastry boczku, pokrojonego w paseczki
2 łyżki gęsiego tłuszczu lub smalcu
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Brukselkę gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przysmażamy na nim boczek, aż stanie się chrupki, dodajemy do niego rozgnieciony czosnek i smażymy pół minuty, po czym dodajemy brukselkę i podgrzewamy ok kilku minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/12/brukselka-z-boczkiem-i-czosnkiem.html