Wykonanie
Brukselka z
boczkiem i
czosnkiem to troszkę inny od tradycyjnego sposób podania
brukselki. Mi osobiście smakuje, ale ja lubię
brukselkę. Przez dodatek
boczku brukselka jest bardziej treściwa a
czosnek wyostrza jej smak.
Brukselka podawana z
boczkiem jest dość popularna na Wyspach - w okresie przedświątecznym można kupić nawet "gotowce", torebkę
brukselki z już pokrojonym
boczkiem w środku. To warzywo, choć nie przez wszystkich lubiane, jest tu bardzo częstym dodatkiem do świątecznego obiadu.
500 g
brukselki2 cienkie plastry
boczku, pokrojonego w paseczki2 łyżki gęsiego tłuszczu lub
smalcu4 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
Brukselkę gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej
wody. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przysmażamy na nim
boczek, aż stanie się chrupki, dodajemy do niego rozgnieciony
czosnek i smażymy pół minuty, po czym dodajemy
brukselkę i podgrzewamy ok kilku minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem.