Wykonanie
Ciasteczka piekę rzadko, ale wciąż obiecuje sobie, że to zmienię. Przyznaję, że wolę wyciągnąć rękę po kawałek ciasta niż
ciastko . Ale okazuje się, że nie wszyscy podzielają to zdanie i chociażby ze względu na domowników postaram się trochę częściej piec takie małe co nieco.
Ciasteczka z
masłem orzechowym i
rodzynkami są kruche, o delikatnym arachidowym smaku i z dużą ilością
rodzynek .

125 g
masła, miękkiego150 g drobnego
cukru1 średnie
jajko150 g
mąki, przesianej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli125 g
masła orzechowego z kawałkami
orzechów(peanut crunchy)175 g
rodzynekPiekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy dwie blachy (wyłożyłam papierem do pieczenia). Wszystkie składniki za wyjątkiem
rodzynek ubijamy do białości. Dodajemy
rodzynki i mieszamy.Na blachę wykładamy kopiastą łyżeczkę masy, pozostawiając miejsce
między ciastkami. Pieczemy ok 15 minut .Pozostawiamy na blasze do lekkiego ostygnięcia, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.Przepis z książki " Cakes and bakes ".