ßßß Cookit - przepis na Gofry z kremem orzechowym

Gofry z kremem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Akcja Gofrownia już zakończona..wybór gofrów jest dość spory..a ja na początek skorzystałam z przepisu Karoliny ..zamieniłam mąkę pełnoziarnistą na mąkę tortową i zamiast masła orzechowego [ nie miałam] dałam krem orzechowy..gofry wyszły pyszne..zdążyłam zrobić tylko takie oto jedno zdjęcie..
1,5 szkl. mąki
2 jajka
1,5 szkl. wody mineralnej (może być gazowana)
2 łyżki masła orzechowego [ krem orzechowy]
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie 2 łyżki cukru
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do drugiej miski wsypać mąkę, żółtka, cukier, wodę, proszek oraz masło/krem orzechowy. Wszystko wymieszać, dodać ubitą pianę z białek.Delikatnie połączyć obie masy. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy, a po upieczeniu układać na kratce z piekarnika lub stawiać pionowo np. opierając o szklankę, aby odparowały, po tym zabiegu będą chrupiące .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/10/974-gofry-z-kremem-orzechowym.html