ßßß Cookit - przepis na Udka z indyka w ostrym sosie

Udka z indyka w ostrym sosie

nazwa

Wykonanie

To bardzo sycące danie, które dobrze się sprawdzi na świątecznym stole. Uwielbiam też pieczony czosnek, który można rozsmarowywać na mięsie, ziemniakach lub bagietce.
Lista zakupów dla 4 osób:
4 podudzia indycze
3 papryczki chili
1 główka czosnku
8 ziemniaków
marynata:
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki majonezu
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kawałki indyka ponacinać na krzyż. Polać marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół, wyjąc nasiona. Główkę czosnku przekroić na pół. Ziemniaki dobrze umyć i podzielić na cząstki.
Udka z indyka przelać wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Naokoło poukładać kawałki ziemniaków. Na wierzch położyć dwie połówki czosnku oraz kawałki papryczek. Wszystko oprószyć lekko solą. Podlać 1/3 szklanki wody.
Naczynie przykryć folia aluminiową i piec 1 godz. i 20 min. w 180 st. Następnie zdjąć folię, włączyć opcję grill i piec jeszcze 10-15 min, aż mięso i ziemniaki ładnie się zarumienią.
Podałam wraz z sosem z pieczenia i z sałatą z winegretem.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/12/Udka-z-indyka-w-ostrym-sosie.html