Wykonanie
To bardzo sycące danie, które dobrze się sprawdzi na świątecznym
stole. Uwielbiam też pieczony
czosnek, który można rozsmarowywać na
mięsie, ziemniakach lub
bagietce.Lista zakupów dla 4 osób:4 podudzia indycze3
papryczki chili1 główka
czosnku8
ziemniakówmarynata:3 łyżki
musztardy2 łyżki
miodu4 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżki
majonezuSkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Kawałki
indyka ponacinać na krzyż. Polać marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół, wyjąc nasiona. Główkę
czosnku przekroić na pół.
Ziemniaki dobrze umyć i podzielić na cząstki.Udka z
indyka przelać wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Naokoło poukładać kawałki
ziemniaków. Na wierzch położyć dwie połówki
czosnku oraz kawałki papryczek. Wszystko oprószyć lekko
solą. Podlać 1/3 szklanki
wody.Naczynie przykryć folia aluminiową i piec 1 godz. i 20 min. w 180 st. Następnie zdjąć folię, włączyć opcję grill i piec jeszcze 10-15 min, aż
mięso i
ziemniaki ładnie się zarumienią.Podałam wraz z sosem z pieczenia i z
sałatą z
winegretem.
Smacznego życzy
oliwek :)