Wykonanie
Ciecierzyca jest rodzajem roślin strączkowych. Jest uprawiana i spożywana na całym świecie. W Polsce nie jest jeszcze tak popularna jak np.
fasolka szparagowa,
bób czy
fasola zwykła jednak coraz częściej można spotkać się z jej entuzjastami- zwłaszcza wśród wegetarian (jest świetnym zamiennikiem
mięsa, zawiera bowiem bogaty skład aminokwasowy).
Składniki:½ kg
młodych ziemniaków1 puszka
ciecierzycy marynowanej (lub gotowanej świeżej)1 słoiczek czarnych
oliwekZmiażdżony
czosnek (niekoniecznie)1 torebka sosu francuskiegoWykonanie:
Młode ziemniaki ugotować (lecz nie rozgotować) i pokroić w kostkę. Wymieszać z
ciecierzycą i
oliwkami. Następnie przygotować gotowy sos według opisu na opakowaniu, całość wymieszać i dodać do
sałaty. Odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.