Wykonanie
Kiedy dobierałam kolejne składniki na farsz do
mielonego mięsa, uświadomiłam sobie, że wszystkie stanowią również treść sałatki greckiej. I tak zostały ochrzczone :)Lista zakupów:1/2 kg
mięsa wołowego mielonegopo 1/2 czerwonej, zielonej i
żółtej papryki1 mała
czerwona cebula4 łyżki posiekanej naci
pietruszki1 opakowanie
sera owczego (200 g)15 czarnych
oliwek bez pestek8 kapeluszy
suszonych pomidorów z zalewy1 łyżka
musztardy sarepskiej
sól,
pieprz,
oregano6 łyżek buki tartej +
bułka tarta do obtoczenia kotletów1
jajkoPapryki i
suszone pomidory pokroić w małą kostkę.
Cebulę i
oliwki posiekać.W dużej misce połączyć
mięso i pokrojone warzywa. Dodać
musztardę, nać
pietruszki, pokruszony
ser owczy,
sól,
pieprz,
oregano i 6 łyżek
bułki tartej. Wbić 1
jajko. Rękami dobrze wyrobić masę, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kotlety. Każdy obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na rumiano na patelni.Z podanych składników wyszło mi 14 kotletów." Greckie" kotleciki podałam z tzatzykami,
bagietką i michą
sałaty.

Smacznego życzy
oliwek :)