Wykonanie
Bezglutenowe pierogi500 g
miksu mąki bezglutenowej (możesz użyć
miksu pierogowego)½ łyżeczki
soliwrzątekFarsz500 g
kiszonej kapusty40 g
suszonych grzybów1
cebula2
liście laurowe1 łyżka
oleju rzepakowegosólpieprz
przepis na ok. 35 pierogówBezglutenowyWegański
Kapusta kwaszona to nie to samo co kiszona. Kwaszona nie zawiera bakterii kwasu
mlekowego, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, ponieważ nie zachodzi w niej proces fermentacji.Farsz1.
Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną
wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj
liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. 1 godziny). 3. Ugotowane
grzyby odcedź, zachowując
wywar (możesz z niego ugotować zupę
grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj. 4. W osobnym garnku ugotuj odciśniętą
kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wcześniej przepłukać ją
wodą). 5. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij z
wody i drobno posiekaj. 6. Na patelni na łyżce
oleju podsmaż posiekaną
cebulkę. 7.
Kapustę,
grzyby i
cebulę dokładnie wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem.Ciasto na bezglutenowe pierogi1.
Mąkę przesiej na blat lub stolnicę (jeśli posiadasz tylko drewnianą stolnicę, na której wyrabiasz ciasta zawierające gluten, użyj czystego blatu, żeby uniknąć zanieczyszczenia) dodaj
sól i wymieszaj. 2. W
mące zrób wgłębienie i stopniowo dodawaj wrzątku, zagarniając
mąkę do środka nożem. 3. Po chwili zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając po odrobinie
wody. 4. Nastaw
wodę w wysokim garnku. 5. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2–3 mm w razie potrzeby podsypując niewielką ilością
mąki. 6. Filiżanką (u mnie średnicy 9 cm) wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. 7. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 2 minuty od wypłynięcia. 8. Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu lub podsmażone na odrobinie
oleju ze zrumienioną na patelni
cebulką.Jeśli chcesz zamrozić pierogi, dokładnie osusz je na tacy. Szufladę zamrażarki wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierogi, zachowując odstępy. Po godzinie możesz je zebrać i schować do pojemnika lub woreczka i zamrozić. Dzięki temu pierogi nie zlepią się i nie popękają. Bezglutenowe pierogi najlepiej rozmrażać w mikrofali i następnie podsmażyć na patelni. Wrzucone do wrzątku mogą się rozgotować.




Śnieżynki keksowePieczony
kurczak