Wykonanie
Zakwas owsiany3 łyżki
mąki owsianej bezglutenowej Provena1 łyżeczka
soku z cytryny100 ml
wody mineralnej gazowanejZakwas kukurydziany5 łyżek
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
soku z cytryny100 ml
wody mineralnej gazowanej400 g bezglutenowego
miksu do wypieku
chleba owsianego Provena100 g
mąki kukurydzianej + do wysypania keksówki½ szklanki zakwasu owsianego½ szklanki zakwasu kukurydzianego1½ łyżeczki
soli250 ml
wody gazowanej3 łyżki
oleju + do wysmarowania1
jajkogarść
płatków owsianych
Przepis na bochenek 10×20 cmBezglutenowyZawiera:
JajaMiks do wypieku
chleba Provena zawiera dużo
ziaren słonecznika i
płatków owsianych, dlatego nie trzeba dodawać ich osobno. Mieszanka zawiera w swoim składzie niewielką ilość
cukru więc jeśli jesteś również na diecie bezcukrowej, możesz stworzyć domową mieszankę na bazie
mąki owsianej Provena.Gdzie kupić produkty Provena?glufree.plbio-kiosk.plekosfera24.plwega24.plZakwasy bezglutenowe1. Wszystkie składniki zakwasów dodaj do słoików, wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką i przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Powinny być gęstości budyniu. 2. Odstaw w ciepłe miejsce (ok. 30°C), w którym zakwas będzie dojrzewał. Moje zakwasy trzymałam na ciepłym kaloryferze. 3. Dwa
razy dziennie, wymieszaj je drewnianą lub plastikową łyżką i w razie potrzeby dokarm
mąką i
wodą. Zakwas owsiany dokarmiałam raz dziennie 2–3 łyżkami
mąki i
wodą (na oko :-). Po wymieszaniu konsystencja była podobna do budyniu. Zakwas kukurydziany dokarmiałam
wodą co drugi dzień, a
mąką w zależności od potrzeb – co drugi lub trzeci dzień. Obserwuj ich gęstość i zapach. Kiedy zakwasy będą dojrzewać, ich zapach będzie się stawał coraz kwaśniejszy.Mój zakwas kukurydziany rozwijał się ok. 6–7 dni. Dopiero po tym czasie sfermentował i pojawiły się bąbelki. Zakwas owsiany potrzebował tylko 4 dni.Po zużyciu zakwasów do pieczenia
chleba, zostaw po 2 łyżki w słoiku i wstaw zakręcone do lodówki. Kiedy przyjdzie czas na pieczenie nowego
chleba wyjmij je z lodówki, dokarm
wodą,
mąką i kilkoma kroplami
cytryny i zakwaszaj jak poprzednio w ciepłym miejscu. Powinny być gotowe już po 2 dniach.
Chleb bezglutenowy1.
Miks owsiany i
mąkę kurydzianą wymieszaj z
solą w dużej misce. 2. Dodaj zakwasy,
wodę gazowaną i wymieszaj do połączenia składników. 3. Na koniec dodaj
olej i ponownie wymieszaj. 4. Ciasto przełóż (najlepiej jednym, sprawnym ruchem) do wysmarowanej
olejem (lub
masłem) i wysypanej
mąką kukurydzianą niewielkiej keksówki. 5. Posmarowanymi
olejem palcami wyrównaj delikatnie wierzch
chleba. 6. Przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem kuchennym (nie dociskając) i odstaw w ciepłe miejsce (np. ciepły – nie gorący! – kaloryfer) na 3 godziny.
Chleb podrośnie 1–2 cm. 7. Przed pieczeniem posmaruj wierzch roztrzepanym
jajkiem i posyp
płatkami owsianymi. 8. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez 10 minut. 9. Zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 40 minut.
Chleb w trakcie pieczenia urośnie 2–3 cm.Nie mieszaj zbyt długo ciasta
chlebowego i nie ugniataj, tak jak się to robi przy chlebach pszennych i żytnich. Wyjdzie wtedy bardzo zbite i mocno kleiste.Do wypieku
chleba, warto dodać świeżo otwartą
wodę gazowaną.



Zakwas owsiany.

Zakwas kukurydziany.






Kotlety
rybneBarszcz czysty