ßßß Cookit - przepis na Ogórki w zalewie miodowej. Ogórki w zalewie musztardowej.

Ogórki w zalewie miodowej. Ogórki w zalewie musztardowej.

nazwa

Wykonanie

Moje półki z przetworami powoli zaczynają się uginać i brakuje na nich miejsca... Tym razem postawiłam na bardziej różnorodne pomysły, ale w mniejszych ilościach.
Ogórki miodowe
Składniki (na ok.7 słoików 300 ml):
1 kg ogórków
pół litra wody
3/4 szklanki cukru
trochę więcej niż ćwierć szklanki octu
płaska łyżka soli
3 łyżki miodu
Ogórki dokładnie myję i kroję na niezbyt grube plasterki. Układam dość ciasno w słoikach. Pozostałe składniki mieszam razem i zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam ogórki :) Przekładam zakręcone mocno słoiki do większego garnka z wodą i pasteryzuję ok. 7 minut.
Ogórki musztardowe
Składniki (na dwa duże słoiki):
1 kg ogórków
4 plastry cebuli
mała marchew
pieprz w ziarnach
liść laurowy
ziele angielskie
pół litra wody
pół szklanki octu
1,5 łyżki soli
szklanka cukru
3 łyżki musztardy
Ogórki obiera, kroję wzdłuż na ćwiartki, wykrawam pestki. Na dno słoików kładę po 2 plastry cebuli i po kilka plasterków marchewki. Układam ogórki pionowo w słoikach.Na nich kładę po liściu laurowym i wrzucam po kilka ziaren ziela i pieprzu.
Z pozostałych składników przygotowuję zalewę: mieszam je dokładnie, zagotowuję. Tą zalewę trzeba ostudzić. Gdy już będzie zimna (lub letnia) wlewam ją do słoików. Zakręcam je mocno i pasteryzuję ok. 7 minut. Nie zważajcie na osad z musztardy, który się wytrąci - taka ich uroda :)
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/08/ogorki-w-zalewie-miodowej-ogorki-w.html