Wykonanie
Moje półki z
przetworami powoli zaczynają się uginać i brakuje na nich miejsca... Tym razem postawiłam na bardziej różnorodne pomysły, ale w mniejszych ilościach.
Ogórki miodoweSkładniki (na ok.7 słoików 300 ml):1 kg
ogórkówpół litra
wody3/4 szklanki
cukrutrochę więcej niż ćwierć szklanki
octupłaska łyżka
soli3 łyżki
mioduOgórki dokładnie myję i kroję na niezbyt grube plasterki. Układam dość ciasno w słoikach. Pozostałe składniki mieszam razem i zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam
ogórki :) Przekładam zakręcone mocno słoiki do większego garnka z
wodą i pasteryzuję ok. 7 minut.
Ogórki musztardoweSkładniki (na dwa duże słoiki):1 kg
ogórków4 plastry
cebulimała
marchewpieprz w ziarnach
liść laurowyziele angielskiepół litra
wodypół szklanki
octu1,5 łyżki
soliszklanka
cukru3 łyżki
musztardyOgórki obiera, kroję wzdłuż na ćwiartki, wykrawam pestki. Na dno słoików kładę po 2 plastry
cebuli i po kilka plasterków
marchewki. Układam
ogórki pionowo w słoikach.Na nich kładę po liściu laurowym i wrzucam po kilka ziaren ziela i
pieprzu.Z pozostałych składników przygotowuję zalewę: mieszam je dokładnie, zagotowuję. Tą zalewę trzeba ostudzić. Gdy już będzie zimna (lub letnia) wlewam ją do słoików. Zakręcam je mocno i pasteryzuję ok. 7 minut. Nie zważajcie na osad z
musztardy, który się wytrąci - taka ich uroda :)