Składniki:około 500g fasoli białej i czerwonej1 cebulakubek płatków owsianych górskichkawałek papryki czerwonej świeżejkaszka orkiszowa i owsiana do zagęszczeniamakaron z amarantusa do zagęszczenia1 łyżeczka agarusól, majeranek, koperektrochę wodyoliwaWykonanie:Namoczyć białą fasolę na noc, rano wypłukać i ugotować do miękkości z niewielką ilością soli. Odsączyć, pozostawić do ostygnięcia. Dodać kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki (opcjonalnie). Sparzyć płatki owsiane i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie, dodać na patelnię czerwonej papryki.Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać odrobinę wody i zmiksować blenderem na gładką masę. Posolić do smaku, dodać majeranek i koperek. Następnie zagęścić kaszką orkiszową, owsianą (opcjonalnie) i dodać łyżeczkę agaru. Potem dodać niewielką salaterkę ugotowanego makaronu z amarantusa. Całość ponownie zmiksować.Przełożyć masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu oliwą z oliwek. Zapiekać 25 minut w 180°C. Można jeść na ciepło i na zimno do kanapek. Smacznego!