Wykonanie

Zimno, mroźno, a za mną ciągle chodzą wiosenne smaki:) We wtorkowe popołudnie wpadli do nas znajomi. Przygotowałam
kurczaka z marynacie
miodowo-musztadowej (przepis znajdziecie tutaj:
Kurczak w miodzie ), który, aż się prosi, aby serwować go z czymś zielonym. Przepis na świeży
szpiank z
suszonymi pomidorami podkradłam od K. i S., które przygotowały go na piątkowej imprezie:) Cóż dodać: połączenie fantastyczne!:)Już się nie
mogę doczekać sezonu
szpianakowego! Tymczasem obiecuję, że to ostatni
szpinakowy przepis (przynajmniej do wiosny).
Szpinak z
suszonymi pomidorami idealnie nadaje się na walentynkową kolację:) Podajcie go tylko ze świeżą
bagietką i ulubionym
winem:)Składniki:1 opakowanie
świeżego szpinaku (250 g)1 słoiczek
suszonych pomidorów w
oleju3-4 łyżki
musztardy francuskiej
oliwa z oliweksok z 1
cytryny1 opakowanie gotowego
sosu winegret** W wersji szybkiej. W wersji na spokojnie, sami przygotowujemy
sos winegret.
Szpinak myjemy, suszymy i przekładamy do miski.
Pomidory odcedzamy, kroimy w paski i dokładamy do
szpinaku.Robimy sos:Rozrabiamy w miseczce (w wodzie wymieszanej z
oliwą z oliwek) sos. Dodajemy do niego wyciśnięty sok z jednej
cytryny,
musztardę francuską i - opcjonalnie - dodatkową
oliwę z oliwek.Polewamy sosem
szpinak i
pomidory. Mieszamy.Podajemy z
mięsem,
makaronem lub świeżym
pieczywem.Dobrego tygodnia Wam życzę:)