Wykonanie
Wyszperałam w internecie świetny przepis na
ciasto drożdżowe . Niestety moja Ania nie może jeść zwykłej
mąki pszennej, dlatego zastąpiłam ją
mąką orkiszową. A że w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością nie słyszeli o białej
mące orkiszowej, z konieczności użyłam pełnoziarnistej. Poza tym ciasto odstawiłam do wyrośnięcia od razu, nie chowałam do lodówki. Efekt przerósł moje oczekiwania :):):)PRZEPIS NA CIASTO3 szklanki
mąki pszennej (tutaj: orkiszowej pełnoziarnistej)1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
cukru1 szklanka letniej
wodyok.20 g świeżych
drożdży1/4 szklanki
olejuNADZIENIE
margaryna bezmleczna,
cukier,
cynamon,
suszone śliwki,
rodzynkiWYKONANIEWymieszać
mąkę,
sól i
cukier. W wodzie rozpuścić
drożdże, dodać do
mąki. Dodać
olej. Wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki (podsypać
mąką). Postawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – pozostawić na około 1h. Następnie przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką, rozwałkować.

Przygotować roztopioną
margarynę
,pokrojone
śliwki i
rodzynki ,
cukier wymieszać z
cynamonem.

Posmarować ciasto
margaryną
i posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem
Posypać ciasto
śliwkami i
rodzynkami
Zwinąć ciasto w roladę


Następnie
ostrym nożem delikatnie przeciąć ciasto wzdłuż, ale nie do końca

Zapleść ciasto w wieniec i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Piec w 180 °C przez 30 min na papierze do pieczenia, najlepiej w formie do pieczenia bab, aż do zrumienienia ciasta. Posypać
cukrem pudrem lub zrobić
lukier.

Smacznego!