Wstyd się przyznać, ale nie mam cierpliwości do ciast... Moim sztandarowym deserem są jabłka pod kruszonką zapiekane w kokilkach. Bo nie da się ich zepsuć:) Nie dla mnie misterne wypieki!:) Na Wielkanoc przygotowuję, więc najprostszego na świecie mazurka - mazurka z bakaliami. Jest pyszny i zdrowy;) Choć trochę chaotyczny:)Składniki:300 g mąki200 g masła50 g cukru pudru50 g cukru waniliowego1 żółtko2 łyżki śmietany 12%szczypta soli1/2 słoiczka dżemu malinowego lub z czarnej porzeczkibakalie (najlepiej gotowa mieszanka)migdały w płatkachskórka pomarańczowasuszone morelepolewa czekoladowaDo przesianej mąki dodać żółtko, posiekane nożem masło, śmietanę, cukier i sól. Wyrobić ciasto rekami. Uformować z niego kulkę, owinąć ją folia spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Po godzinie, ciasto rozwałkować, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 min.Gdy ciasto przestygnie nakładamy na nie warstwę dżemu i posypujemy obficie bakaliami i suszonymi owocami. Polewamy polewą.Odłamujemy po kawałku i jemy!:)Dobrych przygotowań do Wielkanocy:)Biedronka