Wykonanie
Przepis zaczerpnięty z Galerii Potraw GWGdyby był konkurs na najszybciej wyrastające muffiny – te zdobyłyby pierwsze miejsce 😀 Urosły ekspresowo i ponadwymiarowo 😉 Na zewnątrz są kruche i chrupiące – wewnątrz puszyste.
Słodycz łamie kwaśność
rabarbaru – jednym słowem idealne połączenie sprzeczności. Prawie zdetronizowały moje ulubione
bananowo truskawkowe muffinki

Składniki:1 1/4 szkl.
cukru jasnego muscovado1/3 szkl.
olejujajko2 łyżeczki esencji waniliowej1 szk.
maślanki170 g
rabarbaru1/2 szkl.
orzechów włoskich2 szkl.+3 łyżki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 szkl.
zarodków pszennychcynamonwykonanie:1 1/4 szkl.
cukru jasnego muscovado z 1/3 szkl.
oleju, 1
jajem, 2 łyżeczkami esencji waniliowej oraz 1 szkl.
maślanki. Dodajemy pokrojone w kostkę ok. 170 gr
rabarbaru (w oryginale 6 uncji) oraz 1/2 szkl. pokrojonych łuskanych
orzechów włoskich. Następnie stopniowo wsypujemy suche: 2 szkl + 3 łyżki
mąki zwykłej, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę
sody oraz 1/2 szkl.
zarodków pszennych. Mieszamy niezbyt dokładnie, tyle, byle się połączyło. Przekładamy do foremek, i posypujemy po wierzchu 2 łyżkami
cukru jasnego musc. zmieszanego z 1 łyżeczką
cynamonu. Pieczemy ok. 20-25 w 200 st