ßßß Cookit - przepis na Miłośnik

Miłośnik

nazwa

Wykonanie

przepis z zeszytu mojej mamy
Składniki:
50 dag mąki
25 dag masła
10 dag cukru pudru
5 jajek
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki dobrego ciemnego kakao
1 szklanka cukru
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 kieliszek rumu
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło, przesiekać nożem, następnie dodać cukier puder, śmietanę, żółtka. Wszystkie składniki szybko wyrobić zimnymi rękami, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Zawinąc w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
2. Jedną część białego ciasta zetrzeć na „pazurkach” do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Na cieście ułozyć osączone brzoskwinie, skropić je rumem.
4. Na owoce zetrzeć ciemną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i podpiec (ok. 20 min).
5. Z 5 białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Pianę delikatnie przełożyć na podpieczoną kakaową warstwę ciasta.
6. Na pianę zetrzeć ostatnią, białą część ciasta.
7. Piec jeszcze ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=28