Wykonanie
przepis z zeszytu mojej mamy

Składniki:50 dag
mąki25 dag
masła10 dag
cukru pudru5
jajek2 łyżki
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki dobrego ciemnego
kakao1 szklanka
cukru1 puszka
brzoskwiń w syropie1 kieliszek
rumuWykonanie:1.
Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać
masło, przesiekać nożem, następnie dodać
cukier puder,
śmietanę,
żółtka. Wszystkie składniki szybko wyrobić zimnymi rękami, podzielić na 3 części i do jednej dodać
kakao. Zawinąc w folię i włożyć na godzinę do lodówki.2. Jedną część białego ciasta zetrzeć na „pazurkach” do tortownicy posmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.3. Na cieście ułozyć osączone
brzoskwinie, skropić je
rumem.4. Na
owoce zetrzeć ciemną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i podpiec (ok. 20 min).5. Z 5
białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając
cukier. Pianę delikatnie przełożyć na podpieczoną
kakaową warstwę ciasta.6. Na pianę zetrzeć ostatnią, białą część ciasta.7. Piec jeszcze ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
