Wykonanie
Przepis pochodzi z książki „Ciasta,
ciasteczka i babeczki”. Przeglądałam tę książkę milion
razy i nie mogłam się zmobilizować do działania – aż do terazDziś zrobiłam
makaroniki czekoladowo malinowe – była to też okazja do wyprobowania mojej nowej blachy do brownies.Myślę, że przepis można zmodyfikować dając np świeże
maliny lub
wiśnie. W tej wersji trzymałam się na początek wiernie przepisu.
Składniki na ciasto :120 g
masła,50 g
cukru pudru,25 g
kakao,szczypta
soli,1 łyżeczka
zapachu migdałowego,150 g
mąki.Na polewę :150 g
dżemu malinowego,1 łyżka
likieru malinowego (dałam
wiśniowy),175 g
czekolady startej na tarce,175 g drobno zmielonych
migdałów,4
białka,szczypta
soli,200 g drobnego
cukru,1/2 łyżeczki
zapachu migdałowego,50 g
migdałów w płatkachWykonanie :Piekarnik rozgrzać do temp.160 st. Foremkę o wymiarach 33×23 (moja foremka ma wymiary 24 x 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
Masło,
cukier puder,
kakao i
sól utrzeć na gładki krem. Dodać
zapach migdałowy i przesianą
mąkę. Utrzeć aż powstanie rozsypujące się ciasto.Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch, nakłuć widelcem w wielu miejscach.Wstawić do piekarnika i piec 20 min.Po tym czasie ciasto wyjąć a piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.Przygotować polewę .
Dżem wymieszać z
likierem i rozprowadzić na upieczonym cieście, całość posypać startą
czekoladą. Zmiksować razem
białko,
migdały,
sól,
cukier i
zapach migdałowy. Rozłożyć na
czekoladzie ,posypać
płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 min. Ciasto powinno się zarumienić. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 min. Wyjąć z foremki unosząc za brzegi folii. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Oderwać folię i nożem pokroić ciasto na podłużne batoniki.