ßßß
Składniki na ciasto :120 g masła,50 g cukru pudru,25 g kakao,szczypta soli,1 łyżeczka zapachu migdałowego,150 g mąki.Na polewę :150 g dżemu malinowego,1 łyżka likieru malinowego (dałam wiśniowy),175 g czekolady startej na tarce,175 g drobno zmielonych migdałów,4 białka,szczypta soli,200 g drobnego cukru,1/2 łyżeczki zapachu migdałowego,50 g migdałów w płatkachWykonanie :Piekarnik rozgrzać do temp.160 st. Foremkę o wymiarach 33×23 (moja foremka ma wymiary 24 x 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.Masło, cukier puder, kakao i sól utrzeć na gładki krem. Dodać zapach migdałowy i przesianą mąkę. Utrzeć aż powstanie rozsypujące się ciasto.Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch, nakłuć widelcem w wielu miejscach.Wstawić do piekarnika i piec 20 min.Po tym czasie ciasto wyjąć a piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.Przygotować polewę .Dżem wymieszać z likierem i rozprowadzić na upieczonym cieście, całość posypać startą czekoladą. Zmiksować razem białko, migdały, sól, cukier i zapach migdałowy. Rozłożyć na czekoladzie ,posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 min. Ciasto powinno się zarumienić. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 min. Wyjąć z foremki unosząc za brzegi folii. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Oderwać folię i nożem pokroić ciasto na podłużne batoniki.