ßßß
Składniki :100 g masła lub margaryny,100 g cukru,2 żółtka,1 całe jajko,500 g mąki,2 torebki suchych drożdży,1 szczypta soli,250 ml mleka,100 g rodzynek sułtańskich, umytych,50 g siekanych orzechów laskowych (lub całych orzechów laskowych rozdrobnionych mikserem),50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno siekanej,50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno siekanej,1 łyżka stołowa rumu,trochę margaryny do formy do pieczenia,50 g płatków migdałowych.Wykonanie :W misce wymieszać za pomocą końcówki do mieszania na pianę tłuszcz z cukrem (masło rozpuściłam). Dodać żółtko i całe jajko.Rodzynki namoczyć w rumie.Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i na zmianę z mlekiem mieszać z masą. Dobrze zagnieść ciasto, aż stanie się jednorodne i nabierze połysku.Odsączyć rodzynki sułtańskie i oprószyć mąką. Następnie wraz z pozostałymi dodatkami zagnieść hakiem do zagniatania z ciastem.Natłuścić formę do pieczenia i posypać płatkami migdałów. Włożyć ciasto do formy i odczekać 40 min aby urosło. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 50 – 60 min.(mnie góra bardzo się spiekła, ale po prostu ją odcięłam po upieczeniu)Rada : Ciasto drożdżowe może rosnąć także w piekarniku. W tym celu przykryć miskę z ciastem wilgotnym ręcznikiem. Ustawić w piekarniku na średniej wysokości. Podgrzew od góry i od dołu, 40°C.