Wykonanie
Znowu przepis z dodatku do mojego robota kuchennego. Zaciekawiła mnie ta nazwa i zdjęcie przy przepisie. Zdjęcie pięknej baby. Zaczęłam szperać w
sieci i znalazłam informację, że jest to tradycyjne ciasto z rejonu południowych Niemiec, Austrii, Szwajcarii i Alzacji. Pochodzenie nazwy ciasta to zlepek słów Kugel – co znaczy po niemiecku „kula”, „glob”, zaś hupf od niemieckiego „hüpfen” – „wyskakiwać”. I rzeczywiście podczas pieczenia ciasto niemal wyskoczyło z formyGuglhupf jest zazwyczaj dużych rozmiarów
ciastem i ma charakterystyczny kształt pierścienia. Jest najczęściej spożywane do
kawy podczas przerwy kawowej.Dla zainteresowanych więcej tutaj http://en.wikipedia.org/wiki/GugelhupfMuszę powiedzieć, że moje ciasto wyszło identyczne jak to na zdjęciu z przepisuNiestety zdjęcie robiłam szybko, bo światło uciekało. Środka dziś nie zdążyłam zrobić.

Składniki :100 g
masła lub
margaryny,100 g
cukru,2
żółtka,1 całe
jajko,500 g
mąki,2
torebki suchych
drożdży,1 szczypta
soli,250 ml
mleka,100 g
rodzynek sułtańskich, umytych,50 g siekanych
orzechów laskowych (lub całych
orzechów laskowych rozdrobnionych mikserem),50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej, drobno siekanej,50 g kandyzowanej
skórki cytrynowej, drobno siekanej,1 łyżka stołowa
rumu,trochę
margaryny do formy do pieczenia,50 g
płatków migdałowych.Wykonanie :W misce wymieszać za pomocą końcówki do mieszania na pianę tłuszcz z
cukrem (
masło rozpuściłam). Dodać
żółtko i całe
jajko.
Rodzynki namoczyć w
rumie.Wymieszać
mąkę z suchymi
drożdżami i na zmianę z
mlekiem mieszać z masą. Dobrze zagnieść ciasto, aż stanie się jednorodne i nabierze połysku.Odsączyć
rodzynki sułtańskie i oprószyć
mąką. Następnie wraz z pozostałymi dodatkami zagnieść hakiem do zagniatania z
ciastem.Natłuścić formę do pieczenia i posypać
płatkami migdałów. Włożyć ciasto do formy i odczekać 40 min aby urosło. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 50 – 60 min.(mnie góra bardzo się spiekła, ale po prostu ją odcięłam po upieczeniu)Rada :
Ciasto drożdżowe może rosnąć także w piekarniku. W tym celu przykryć miskę z
ciastem wilgotnym ręcznikiem. Ustawić w piekarniku na średniej wysokości. Podgrzew od góry i od dołu, 40°C.