Wykonanie
Przyznam, że zrobiłam tą tartę z czystej ciekawości, jak może smakować ciasto bez posiedzenia nawet przez chwilę w piekarniku. Po pierwszym kęsie już wiedziałam, że to będzie stała pozycja w moim menu.Dieta witariańska nie służy mojemu organizmowi. Ja konecznie MUSZĘ zjeść w ciągu dnia coś ciepłego, inaczej po prostu boli mnie brzuch.Ale witariańskie desery to co innego. Pełne
orzechów,
suszonych owoców, surowego
kakao .....mmmmm poezja!
Tarta z mojego przepisu jest bardzo orzechowa, z pysznym owsianym musem, z mocno wyczuwalnym smakiem
daktyli. Pyszna!Myślę, że będzie smakować nawet zagorzałym zwolennikom mięcha z grilla :)

Na blachę o średnicy 25 cm:200 g
suszonych daktyli200 g łuskanych
orzechów laskowychodrobina
oleju rzepakowego do wysmarowania blachy200 g
płatków owsianych górskich75 ml
mleka owsianego1 łyżka
miodukilka łyżej domowych
powideł śliwkowychgarść posiekanych i uprażonych
migdałówszczypta
cynamonuDaktyle zalać letnią
wodą, odstawić na ok 1 godzinę. Odcedzić i drobno pokroić (można zachować odrobinę
wody z
daktyli i dodać ją, jeśli okaże się, że masa jest zbyt gęsta).
Orzechy posiekać.
Daktyle i
orzechy wrzucić do blendera kielichowego i dokładnie rozdrobnić na spójną, klejącą się masę (można użyć blendera ręcznego, ale potrwa to nieco dłużej). Przełożyć do miski, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Płatki zalać letnim
mlekiem, odstawić na pół godziny.Zmiękczone
płatki przełożyć do dużej miski, dodać
miód i zblenderować na puszysty i gładki mus (jeśli jest zbyt suchy można dodać odrobinę więcej
mleka).Blachę z wyjmowanymi bokami wysmarować odrobiną
oleju rzepakowego.Schłodzoną masę
daktylowo -
orzechową przełożyć do blachy, formując boczne ścianki. Posmarować domowymi powidłami (ilość według uznania).Mus owsiany wyłożyć na wierzch, posypać uprażonymi
migdałami i
cynamonem.Wstawić do lodówki, przynajmniej na 1 godzinę.Serwować schłodzoną.Smacznego!