ßßß Cookit - przepis na Śliwki pod kruszonką owsiano-orzechową

Śliwki pod kruszonką owsiano-orzechową

nazwa

Wykonanie

Składniki:
10 śliwek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
około 1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżka miodu
Kruszonka:
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 garstka migdałów
1 garstka orzechów laskowych
Przygotowanie:
Ze śliwek pozbywamy się pestek i kroimy w ćwiartki, układamy je w naczyniu żaroodpornym (powinno ono być na tyle spore aby śliwki były ułożone jedną warstwą). Owoce skrapiamy miodem, ekstraktem z wanilii oraz posypujemy cynamonem.
Przygotowujemy kruszonkę: orzechy oraz płatki wrzucamy do pojemnika malaksera i blendujemy aż wszystko się rozdrobni – nie za mocno, nadal chcemy aby trochę chrupało a nie żeby składniki były jak proszek. Następnie dodajemy miód oraz masło i wszystko rozcieramy w rękach aż powstanie kruszonka i masło połączy się z resztą składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kruszonkę wykładamy na śliwki i wszystko pieczemy około 25-30 minut aż wierzch się zarumieni.
Pyszne jest na ciepło samo albo np. z gałką lodów, ale to również dobry pomysł nawet na śniadanie do pracy.
Uwagi:
Polecam wybrać śliwki które nie mają twardych skórek.
Ilość miodu zależy od słodkości owoców, można dać mniej lub więcej, spróbujmy najpierw
Oczywiście miód możecie zastąpić inną substancją słodzącą: brązowym cukrem itp.
Również jeśli chodzi o orzechy to możecie poeksperymentować, ja akurat wybrałam migdały i laskowe ale może np. dodatek pistacji będzie fajnie pasował.
Zamiast ekstraktu z wanilii możecie dać cukier waniliowy lub można wogóle pominąć wanilię.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/sliwki-pod-kruszonka-owsiano-orzechowa