ßßß
Na 2 porcje:1/2 szklanki płatków owsianych "górskich"2 brzoskwiniekilka łyżek przegotowanej wody (opcjonalnie)garść orzechów laskowychgarść migdałów2 duże łyżki miodu (ja użyłam lipowego)kilka suszonych w domu śliwek węgierek
Śliwki:Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Ułożyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 70 stopni (opcja termoobiegu). Suszyć śliwki około 40 minut pamiętając, by drzwiczki piekarnika zostawić uchylone. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.Czynność powtórzyć przez 4 dni, aż miąższ węgierek będzie suchy ale mięsisty.Owsianka:Brzoskwinie umyć, przekroić w pół, pozbyć się pestek i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać dokładnie z płatkami owsianymi, przykryć talerzem i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.Po nocy przemieszać płatki z brzoskwiniami i jeśli są suche dodać przegotowaną wodę.Orzechy i migdały pokroić i uprażyć na patelni. Dodać do owsianki wraz z dwoma łyżkami miodu.Podawać z suszonymi śliwkami.Pycha!