ßßß
Na porcję dla dwójki dorosłych i jednego dziecka:Spód100 g mąki zwykłej150 g mąki razowej125 g zimnego masła (+ do wysmarowania blachy)1 żółtkoodrobina wody (ile zabierze ciasto)szczypta soliFarsz1 duży kalafior100 ml śmietanki 30 %opakowanie niebieskiego sera Lazurgarść uprażonych płatków migdałówsólświeżo mielony pieprzSkładniki na spód łączymy, ugniatamy ciasto (powinno być mocno maślane i nie kleić się do rąk).Formujemy w kulę, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Kalafior gotujemy na parze do miękkości. Czekamy, aż ostygnie, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem i dolewamy śmietankę. Całość blenderujemy na gładką masę, solimy i pieprzymy do smaku.Blachę smarujemy odrobiną masła.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do blachy, dokładnie je dociskając. Brzegi ciasta powinny lekko wystawać poza brzeg blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem, pokrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch coś, co je obciąży ( można kupić specjalne kamyki, ale ja używam suchej kaszy i ryżu powinny wystarczyć 3 woreczki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 minut, aż ciasto się delikatnie zarumieni.Na upieczony spód wykładamy masę kalafiorową, posypujemy pokruszonym serem i uprażonymi migdałami. Wkładamy do piekarnika na kilka minut, by ser się roztopił.Pyyyszna!