Wykonanie
Bardzo lubię tarty. Są fajnym polem do poeksperymentowania. Zarówno spód jak i wypełnienie można robić na tysiąc sposobów.Dziś proponuję tartę na maślanym spodzie, moim ulubionym (dzięki Ewelinka za przepis!). Do tego
kalafiorowe, mocno
śmietanowe wypełnienie, z
niebieskim serem dla wyostrzenia smaku.Moja rodzina za nią przepada!

Na porcję dla dwójki dorosłych i jednego dziecka:Spód100 g
mąki zwykłej150 g
mąki razowej125 g zimnego
masła (+ do wysmarowania blachy)1
żółtkoodrobina
wody (ile zabierze ciasto)szczypta
soliFarsz1 duży
kalafior100 ml
śmietanki 30 %opakowanie
niebieskiego sera Lazurgarść uprażonych
płatków migdałówsólświeżo mielony
pieprzSkładniki na spód łączymy, ugniatamy ciasto (powinno być mocno maślane i nie kleić się do rąk).Formujemy w kulę, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Kalafior gotujemy na parze do miękkości. Czekamy, aż ostygnie, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem i dolewamy
śmietankę. Całość blenderujemy na gładką masę, solimy i
pieprzymy do smaku.Blachę smarujemy odrobiną
masła.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do blachy, dokładnie je dociskając. Brzegi ciasta powinny lekko wystawać poza brzeg blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem, pokrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch coś, co je obciąży ( można kupić specjalne kamyki, ale ja używam suchej
kaszy i
ryżu powinny wystarczyć 3 woreczki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 minut, aż ciasto się delikatnie zarumieni.Na upieczony spód wykładamy masę
kalafiorową, posypujemy pokruszonym
serem i uprażonymi
migdałami. Wkładamy do piekarnika na kilka minut, by
ser się roztopił.Pyyyszna!