Wykonanie
Kolejny przepis z książki „Nordic Bakery Cookbook”. Tym razem bardzo kalorycznie i niezdrowo – miliardy kaloriiAle jakie pyszne!Przez nieuwagę zrobiłam inne ciasto niż było do wyboru –
twarogowe – ale okazało się, że to była szczęśliwa pomyłka – bo całość wyszła zacna. Podam obydwa przepisy, tak aby każdy mógł zdecydować, który wybrać. Ciekawostką jest, że w oryginale (jak piszą autorzy przepisu) stosuje się
wędzone mięso renifera, ale ze względu na jego ograniczoną dostępność – zmieniono je na
bekon. W przepisie nie ma ani
soli ani
pieprzu – moim zdaniem można odrobinę dodać dla smaku.
Składniki :ciasto
twarogowe (w oryginale ciasto ze
śmietaną)250 g
masła w pokojowej temperaturze,250 g
twarogu,250 g
mąki chlebowej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,szczypta
soli.nadzienie500 g małych
ziemniaków,1 łyżka
oleju,120 g plastrów
bekonu,60 g
selera, drobno pokrojonego,100 ml Crème fraîche (można zastąpić
śmietaną 36%),2 łyżki
chrzanu,1 łyżka
oleju rzepakowego,15 g
liści pietruszki, posiekanych.Blaszka do tarty o średnicy 26 cm (u mnie 20 cm) – nasmarowana
olejem.Wykonanie :ciasto
twarogowe :
Masło i
twaróg umieścić w misce i razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki (ja wymieszałam za pomocą miksera).W osobnej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodać do masy
maślanej i dokładnie wyrobić. Zrobić kulę, rozpłaszczyć na placek, owinąć folią i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.nadzienie :Ugotować
ziemniaki do miękkości. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia, obrać i pokroić na 1 cm kawałki.Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na kilka minut, ale nie za długo bo będzie się źle wałkowało.Nagrzać na patelni
olej i usmażyć
bekon przez kilka minut. Zdjąć z patelni, ostudzić i pokroić.W międzyczasie usmażyć
seler na tej samej patelni do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.Zmieszać
śmietanę z
chrzanem.Odwinąć ciasto z folii. Rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką. Wyłożyć tortownicę
ciastem (ja po prostu wygniatam ciasto bez wałkowania).Nasmarować wierzch
olejem rzepakowym. Ułożyć kawałki
ziemniaków, następnie dodać
bekon,
seler i
pietruszkę. Na koniec polać wszystko mieszanką
śmietanową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut, lub do momentu kiedy
bekon będzie wyglądał na chrupki a ciasto będzie złotobrązowe . na koniec podaję przepis na właściwe ciasto (ciasto ze
śmietaną):składniki :200 g
masła w temperaturze pokojowej,50 ml Crème fraîche,150 g
mąki chlebowej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,szczypta
soli.wykonanie :Zmiksować
masło z Crème fraîche. W osobnej misce zmieszać pozostałe składniki. Dodać do mieszanki
maślanej i wyrobić na gładkie ciasto. zrobić kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub całą noc.