ßßß Cookit - przepis na Tarta ziemniaczano-bekonowa

Tarta ziemniaczano-bekonowa

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z książki „Nordic Bakery Cookbook”. Tym razem bardzo kalorycznie i niezdrowo – miliardy kalorii
Ale jakie pyszne!
Przez nieuwagę zrobiłam inne ciasto niż było do wyboru – twarogowe – ale okazało się, że to była szczęśliwa pomyłka – bo całość wyszła zacna. Podam obydwa przepisy, tak aby każdy mógł zdecydować, który wybrać. Ciekawostką jest, że w oryginale (jak piszą autorzy przepisu) stosuje się wędzone mięso renifera, ale ze względu na jego ograniczoną dostępność – zmieniono je na bekon. W przepisie nie ma ani soli ani pieprzu – moim zdaniem można odrobinę dodać dla smaku.
Składniki :
ciasto twarogowe (w oryginale ciasto ze śmietaną)
250 g masła w pokojowej temperaturze,
250 g twarogu,
250 g mąki chlebowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
nadzienie
500 g małych ziemniaków,
1 łyżka oleju,
120 g plastrów bekonu,
60 g selera, drobno pokrojonego,
100 ml Crème fraîche (można zastąpić śmietaną 36%),
2 łyżki chrzanu,
1 łyżka oleju rzepakowego,
15 g liści pietruszki, posiekanych.
Blaszka do tarty o średnicy 26 cm (u mnie 20 cm) – nasmarowana olejem.
Wykonanie :
ciasto twarogowe :
Masło i twaróg umieścić w misce i razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki (ja wymieszałam za pomocą miksera).
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy maślanej i dokładnie wyrobić. Zrobić kulę, rozpłaszczyć na placek, owinąć folią i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
nadzienie :
Ugotować ziemniaki do miękkości. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia, obrać i pokroić na 1 cm kawałki.
Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na kilka minut, ale nie za długo bo będzie się źle wałkowało.
Nagrzać na patelni olej i usmażyć bekon przez kilka minut. Zdjąć z patelni, ostudzić i pokroić.
W międzyczasie usmażyć seler na tej samej patelni do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Zmieszać śmietanę z chrzanem.
Odwinąć ciasto z folii. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wyłożyć tortownicę ciastem (ja po prostu wygniatam ciasto bez wałkowania).
Nasmarować wierzch olejem rzepakowym. Ułożyć kawałki ziemniaków, następnie dodać bekon, seler i pietruszkę. Na koniec polać wszystko mieszanką śmietanową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut, lub do momentu kiedy bekon będzie wyglądał na chrupki a ciasto będzie złotobrązowe . na koniec podaję przepis na właściwe ciasto (ciasto ze śmietaną):
składniki :
200 g masła w temperaturze pokojowej,
50 ml Crème fraîche,
150 g mąki chlebowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
wykonanie :
Zmiksować masło z Crème fraîche. W osobnej misce zmieszać pozostałe składniki. Dodać do mieszanki maślanej i wyrobić na gładkie ciasto. zrobić kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub całą noc.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1466