ßßß Cookit - przepis na Bezowa tarta z owocami

Bezowa tarta z owocami

nazwa

Wykonanie

w oryginale z rabarbarem. Niestety rabarbaru brak więc zrobiłam z jabłkiem. Wyszło przepyszne! Myślę, że na niedzielę upiekę je mamie, która bardzo lubi bezowe wypieki. Ale użyję bardziej kwaśnych owocówśliwek, malin albo wiśni (niestety mrożonych). Kolejny udany wypiek z boskiej książki „Nordic Bakery Cookbook”
Składniki :
blaszka o średnicy 24 cm (u mnie 20 cm)
100 g masła w temperaturze pokojowej,
65 g cukru,
2 jajka – oddzielnie żółtka i białka,
90 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 ml mleka.
nadzienie
dowolne owoce (najlepiej kwaśne),
1 łyżeczka cynamonu,
65 g plus 2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
50 g płatków migdałowych.
Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.
Zmiksować masło z cukrem na kremową masę. Dodać pojedynczo żółtka ciągle miksując. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodać połowę mleka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec mleko. Dokładnie zmiksować całość. Przenieść ciasto do foremki na tartę (wysmarowanej masłem) i wylepić dno oraz brzegi ciastem.
nadzienie
Owoce wyłożyć na cieście (u mnie jabłko obrane i pokrojone w kostkę). Zmieszać cynamon z cukrem i posypać wierzch tarty.
Ubić dokładnie białka na sztywno, dodać stopniowo pozostały cukier i dokładnie ubić. Dodać aromat waniliowy. Łyżką wyłożyć masę bezową na wierzch tarty, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1514