Wykonanie
w oryginale z
rabarbarem. Niestety
rabarbaru brak więc zrobiłam z
jabłkiem. Wyszło przepyszne! Myślę, że na niedzielę upiekę je mamie, która bardzo lubi
bezowe wypieki. Ale użyję bardziej kwaśnych
owoców –
śliwek,
malin albo
wiśni (niestety mrożonych). Kolejny udany wypiek z boskiej książki „Nordic Bakery Cookbook”

Składniki :blaszka o średnicy 24 cm (u mnie 20 cm)100 g
masła w temperaturze pokojowej,65 g
cukru,2
jajka – oddzielnie
żółtka i
białka,90 g
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,50 ml
mleka.nadzieniedowolne
owoce (najlepiej kwaśne),1 łyżeczka
cynamonu,65 g plus 2 łyżeczki
cukru,1 łyżeczka
aromatu waniliowego,50 g
płatków migdałowych.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.Zmiksować
masło z
cukrem na kremową masę. Dodać pojedynczo
żółtka ciągle miksując. Osobno wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Do masy
maślanej dodać połowę
mleka, zmiksować, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i na koniec
mleko. Dokładnie zmiksować całość. Przenieść ciasto do foremki na tartę (wysmarowanej
masłem) i wylepić dno oraz brzegi
ciastem.nadzienie
Owoce wyłożyć na cieście (u mnie
jabłko obrane i pokrojone w kostkę). Zmieszać
cynamon z
cukrem i posypać wierzch tarty.Ubić dokładnie
białka na sztywno, dodać stopniowo pozostały
cukier i dokładnie ubić. Dodać
aromat waniliowy. Łyżką wyłożyć masę
bezową na wierzch tarty, posypać
płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut.

