ßßß Cookit - przepis na Brukowce żurawinowo-czekoladowe

Brukowce żurawinowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki „Ciastka, ciasteczka i babeczki” Hilaire Walden. Znajduje się w sekcji „świąteczne ciasteczka”.
Mnie na myśl przywodzi sernikobrownies z malinami. Tutaj żurawiny, ale sądzę, że można je z powodzeniem wymienić na wiśnie lub maliny.
Składniki :
12 dag świeżego masła,
4 łyżki kakao w proszku (użyłam niesłodzonego),
22 dag złocistego cukru,
15 dag mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
1 szklanka świeżych lub rozmrożonych żurawin.
Na wierzch :
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
6 łyżek miałkiego cukru,
2 łyżki mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
4 łyżki miękkiej margaryny,
1 jajko,
pół łyżeczki esencji waniliowej,
5 łyżek gorzkiej czekolady startej na grubej tarce.
Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić foremkę do ciasta o wielkości 20×30 cm i pospać mąką.
Do rondelka włożyć masło, wsypać kakao i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mieszać podczas podgrzewania.
Zdjąć rondelek z ognia, przestudzić, dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Wymieszać. Do ciasta wsypać żurawiny, zamieszać i przełożyć do foremki.
Masa na wierzch :
Wymieszać wszystkie skłasniki za wyjątkiem czekolady. Mieszać, aż masa będzie gładka, następnie przełożyć na ciasto.
Posypać tartą czekoladą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut. Ciasto powinno urosnąć, wierzch powinien byc twardy przy dotknięciu. Ostudzić w foremce i pokroic na kwadraty.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=575