Wykonanie
Byłam pewna, że sezon na
dynię mam już za sobą. Tymczasem okazało się, że dysponuję jeszcze dwoma zgrabnymi
dyniami Hokkaido, o ślicznym
pomarańczowym miąższu. Jedną z nich wykorzystałam do zrobienia mokrego, cienkiego ciasta
czekoladowego o posmaku pieczonych
kasztanów (
dynia Hokkaido ma lekki
kasztanowy posmak). Wyszło pyszne. Polecam wszystkim lubiącym
dynie,
kasztany i
czekoladę.210 g
mąki100 g
cukru100 g
gorzkiej czekolady100 g
masła4
jajka1 łyżka
proszku do pieczeniaDynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy, po czym pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygnie, wybieramy z niej miąższ i przy pomocy blendera przerabiamy na gładką pastę. W kąpieli
wodnej roztapiamy
czekoladę z
masłem. Później dodajemy
żółtka,
cukier i dokładnie mieszamy. Kolejnymi składnikami są
białka, które miksujemy z resztą masy. Na sam koniec wrzucamy miąższ dyni oraz wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.