Wykonanie
Takie przepisy lubię najbardziej – proste, szybkie i smaczne. Na pewno na stale zagości w naszym jadłospisie. Przepis pochodzi z tej strony http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,6672971.html. Jest idealny na sylwestrowe przyjęcie 😉
Składniki :Rozmrożony duży płat
ciasta francuskiego,15 dag
wędzonego boczku w plasterkach,2 spore
cebule,kawałek (8-10 dag)
miękkiego sera dojrzewającego (np.
brie, mnich, valbon),szczypta
gałki muszkatołowej,2 łyżki kremówki,trochę zmielonego
kminku,
pieprz sólWykonanie :
Boczek pokroić na paseczki, a
cebulę na ćwierćplasterki.
Boczek smażyć, aż będzie chrupki i rumiany. Przełożyć go na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić
cebulę, wymieszać z
boczkiem.
Śmietanę starannie wymieszać z
przyprawami. Dno i boki oprószonych
mąką małych form do tart (lub jednej dużej) wylepić
ciastem francuskim, robiąc naokoło niski rant. Ponakłuwać ciasto widelcem, rozłożyć na nim farsz
boczkowo-
cebulowy, a
potem – pokrojony na plasterki
ser. Polać
śmietaną i oprószyć
pieprzem. Piec 10-15 min w 230-250°C. Podawać na ciepło.