ßßß
Składniki :Rozmrożony duży płat ciasta francuskiego,15 dag wędzonego boczku w plasterkach,2 spore cebule,kawałek (8-10 dag) miękkiego sera dojrzewającego (np. brie, mnich, valbon),szczypta gałki muszkatołowej,2 łyżki kremówki,trochę zmielonego kminku,pieprz sólWykonanie :Boczek pokroić na paseczki, a cebulę na ćwierćplasterki. Boczek smażyć, aż będzie chrupki i rumiany. Przełożyć go na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę, wymieszać z boczkiem. Śmietanę starannie wymieszać z przyprawami. Dno i boki oprószonych mąką małych form do tart (lub jednej dużej) wylepić ciastem francuskim, robiąc naokoło niski rant. Ponakłuwać ciasto widelcem, rozłożyć na nim farsz boczkowo-cebulowy, a potem – pokrojony na plasterki ser. Polać śmietaną i oprószyć pieprzem. Piec 10-15 min w 230-250°C. Podawać na ciepło.