Wykonanie
Kasza jaglana jest fantastyczna pod każdym względem. Można ją jeść na słodko i wytrawnie, na śniadanie, obiad i kolację. Uwielbiam jej lekko
orzechowy smak. Dziś wersja w
papryce, z
grzybami,
kozim serkiem i
swojską kiełbasą (moja
kiełbasa przyjechała z gór, dzięki znajomościom mamy). Świetna na jesienne słoty.
Skladniki na 2 duże porcje:2 duże,
czerwone paprykipół szklanki
kaszy jaglanejszklanka przegotowanej
wodyszklanka
suszonych grzybów (można zastąpić
pieczarkami)dobra, swojska,
sucha kiełbasa (typu jałowcowa), długości dłoni70 g
serka koziegoświeży
tymianek2 łyżki
oliwy z oliwek do smażenia
sól morskaSuszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odcedzam je, zalewam
wodą i gotuję około 15 minut.
Potem jeszcze chwilę smażę na
oliwie aż całkowicie zmiękną.
Kaszę jaglaną zalewam wrzątkiem (by pozbyć się goryczy). Odcedzam, zalewam szklanką przegotowanej
wody i doprowadzam do wrzenia. Gotuję aż
kasza zmięknie.
Kiełbasę podsmażam na beztłuszczowej patelni.
Grzyby,
kiełbasę i ugotowaną
kaszę razem lekko podsmażam. Zdejmuję z ognia i dodaję
serek kozi, wszystko razem mieszam. Na koniec doprawiam świeżym
tymiankiem i
solą.
Papryki pozbawiam gniazd i pestek i faszeruję nadzieniem z
kaszy. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (skórka
papryki powinna być lekko przypalona, popękana i łatwa do ściągnięcia). Pyszność!