ßßß Cookit - przepis na TORCIK MANDARYNKOWY

TORCIK MANDARYNKOWY

nazwa

Wykonanie

Grudzień zawsze będę kojarzyć z czasami, kiedy trzeba było stać w kolejce żeby kupić 1kg pomarańczy. O mandarynkach mało kto wówczas słyszał… Te czasy są już poza nami a cytrusy są dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Dzisiaj polecam pyszny torcik mandarynkowy, w którym nie użyłam ani jajek, ani śmietany, ani mleka.
Składniki:
Spód:
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 szklanka zmielonych i podprażonych migdałów
2 łyżki masła migdałowego domowej roboty
ok. 1/4 szklanki syropu klonowego
szczypta soli
kilka kropel wanilii
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ułożyć w tortownicy
Krem:
sok z 4 mandarynek (ok. 3/4 szklanki)
1/2 szklanki orzechów kaschew; namoczyć
1 szklanka mleka migdałowego
ok. 1/4 szklanki syropu klonowego
szczypta soli
2 , 5 łyżeczki agaru
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze
Zagotowujemy przez ok. 3 min.
Wylewamy na wcześniej przygotowany spód
Odstawiamy do wystygnięcia
„Galaretka”:
Składniki:
ok. 500g mandarynek z puszki (odlewamy sok)
sok z 4 mandarynek (ok. 3/4 szklanki)
1/2-3/4 łyżeczki agaru
Wykonanie:
Mandarynki układamy na wystudzoną masę kremową
Sok z mandarynek zagotowujemy z agarem (ok. 1 min) i wylewamy na ułożone mandarynki
Odstawiamy do wystudzenia
Torcik z podanego przepisu jest mało słodki. Ilość składników słodzących możemy zwiększyć wg. uznania.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/torcik-mandarynkowy