ßßß
Składniki:Spód:1 szklanka amarantusa ekspandowanego1 szklanka zmielonych i podprażonych migdałów2 łyżki masła migdałowego domowej robotyok. 1/4 szklanki syropu klonowegoszczypta solikilka kropel waniliiWszystkie składniki dokładnie wymieszać i ułożyć w tortownicyKrem:sok z 4 mandarynek (ok. 3/4 szklanki)1/2 szklanki orzechów kaschew; namoczyć1 szklanka mleka migdałowegook. 1/4 szklanki syropu klonowegoszczypta soli2 , 5 łyżeczki agaru1 łyżka soku z cytrynyWszystkie składniki miksujemy w blenderzeZagotowujemy przez ok. 3 min.Wylewamy na wcześniej przygotowany spódOdstawiamy do wystygnięcia„Galaretka”:Składniki:ok. 500g mandarynek z puszki (odlewamy sok)sok z 4 mandarynek (ok. 3/4 szklanki)1/2-3/4 łyżeczki agaruWykonanie:Mandarynki układamy na wystudzoną masę kremowąSok z mandarynek zagotowujemy z agarem (ok. 1 min) i wylewamy na ułożone mandarynkiOdstawiamy do wystudzeniaTorcik z podanego przepisu jest mało słodki. Ilość składników słodzących możemy zwiększyć wg. uznania.
