Wykonanie
Ten pasztet robię dla mojej rodziny i na szkoły zdrowego gotowania już od 20 lat.
Zielona soczewica jest smaczna i nie trzeba jej dużo doprawiać. Podając taki pasztet na
razowym chlebie uzyskujemy pełny zestaw aminokwsów, czyli tzw.
białko pełnowartościowe, tak niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu.Składniki:¾ szklanki zmielonej
suchej soczewicy zielonej1 średniej wielkości
cebula1 ząbek
czosnku2 ¼ szklanki
wody lub
wywaru z warzywSól,
pieprz ziolowy, mieszanka
ziół włoskich
Cebulę i
czosnek kroimy na drobna kostkę i smażymy dodając pod koniec smażenia
przyprawy.Zmieloną (np. w młynku do
kawy)
suchą soczewicę dajemy do garnka, wlewamy
wodę albo
wywar z warzyw oraz
sól. Dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki (najlepiej do mieszania nadaje się trzepaczka). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min często mieszając. Mamy uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy
wodę.Dodajemy usmażoną
cebulę z
czosnkiem i gotujemy jeszcze 5 min. (
cebulę przed dodaniem można zmiksowiać w blenderze).Gorącą
soczewicę przelewamy do pojemnika i pokrywając powierzchnię cienką warstwą
oliwy, albo przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Po zastygnięciu w wystudzeniu paszted można wyjąć z pojemnika i kroić w plastry.
Można trochę „poszaleć” i zrobić dwa pasztety na raz.PASZTET Z ZIELONEJ I
CZERWONEJ SOCZEWICYFoto M.Bojko
SOCZEWICA ZIELONA