Wykonanie
Skoro mamy świąteczno-
ciasteczkowy miesiąc, możcie pokusić sią na coś wyjątkowo apetycznego i do tego zdrowego. Takich
ciasteczek nie ma co sobie żałować, a
orzechy laskowe, z których zrobiona jest „Nutella” nadają im naprawdę niepowtarzalny smak.

Składniki:1 szklanka domowej „Nutelii” (http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/nutella-nie-tylko-dla-dzieci/)1 szklanka ekspandowanego
amarantusa (patrz zdjęcie poniżej)1 szklanka zmielonych na
mąkę płatków owsianych1 szklanka
mąki orkiszowej lub razowej z białej pszenicy3 łyżki
miodu lub 1/3 szklanki
syropu klonowego, albo 1 bardzo dojrzały
banan1 łyżeczka
sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki
kardamonu (opcjonalnie)szczypta
soliWykonanie:Wszystkie składniki dobrze mieszamy, jeżeli się nie kleją dodać odrobinę
wody lub
mleka roślnnego.Formujemy
ciasteczka, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy
jagodami goji,
suszoną żurawiną albo suszoną
wiśnią.Pieczemy w temp. 180C (350F) ok 15 min.Z przepisu wychodzi ok. 16
ciasteczek.