ßßß
Składniki:1 szklanka domowej „Nutelii” (http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/nutella-nie-tylko-dla-dzieci/)1 szklanka ekspandowanego amarantusa (patrz zdjęcie poniżej)1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych1 szklanka mąki orkiszowej lub razowej z białej pszenicy3 łyżki miodu lub 1/3 szklanki syropu klonowego, albo 1 bardzo dojrzały banan1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)szczypta soliWykonanie:Wszystkie składniki dobrze mieszamy, jeżeli się nie kleją dodać odrobinę wody lub mleka roślnnego.Formujemy ciasteczka, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy jagodami goji, suszoną żurawiną albo suszoną wiśnią.Pieczemy w temp. 180C (350F) ok 15 min.Z przepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek.