Wykonanie
środa, 6 Marzec 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Z utęsknieniem wypatruję pierwszych oznak wiosny, wsłuchuję się w radosny śpiew ptaków. Po miesiącu leżenia w łóżku, powoli wracam do życia, szukam nowych, ciekawych przepisów. Niemożność gotowania i co najgorsze – jedzenia, to chyba dla mnie najgorsza z kar. Ale czuję, że nabieram sił i wkrótce wszystko
wróci do normyWiosna zagościła już w sklepach Tchibo, w kolekcjach z gadżetami kuchennymi, aranżacjami na wielkanocny stół i
modowych nowinkach. Lubię kolekcje kuchenne Tchibo, ponieważ nigdy nie zawiodłam się na zamówionych w sklepie internetowym produktach. Są dobrej jakości, a estetyczne, przyjemne wzornictwo przykuwa uwagę.

Z aktualnej kolekcji Słodki Świat Wypieków miałam okazję przetestować silikonową matę do pieczenia . Sprawdza się rewelacyjnie zarówno w piekarniku jak i do wyrabiania i wałkowania ciasta. Nic się nie klei i jest o wiele mniej sprzątania. Bardzo przydaje mi się w kuchni również miska do rozpuszczania produktów w kąpieli
wodnej, z wygodnym uchwytem do zawieszenia na garnku. Kolejnym produktem, który mnie skusił jest blacha do pieczenia
ciastek na patyku. Do blaszki dołączony jest przepis i instrukcja przygotowywania
ciastek. Świetny pomysł na dziecięce urodzinowe przyjęcie.
Ciastka możemy zabawnie ozdobić i sprawić dzieciom wiele radości. Mnie najwięcej radości sprawiły słoiki do
przetworów z kauczukowymi uszczelkami i metalowymi klamrami do zamykania. Nadają się nie tylko do wekowania, ale również można w nich piec ciasto lub zapiekać desery i podawać.

Słoiczki jako pierwszy przetestował mój mąż, jako że ja nie byłam jeszcze w stanie zbliżyć się do kuchni. Wykorzystał przepis na babeczki z
cappuccino i
migdałami, z instrukcji dołączonej do słoików. Nie pijemy
cappuccino, więc zastąpione zostało taką samą ilością
rozpuszczalnej kawy. Ciasto wyszło puszyste, pachnące
kawą. Myślę, że można je też upiec w foremkach do muffinów.Składniki (na 3-4 słoiki)75 g
masła lub
margaryny + odrobina do natłuszczenia formy50 g
cukrułyżeczka
cukru waniliowego30 g
cappuccino w proszku lub drobnej
kawy rozpuszczalnej2
jajka100 g
mąki50 ml
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g drobno startych
migdałów ( u mnie dodatkowo 2 łyżki
płatków migdałowych)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ( z termoobiegiem do 150). Natłuścić słoiki i wysypać je startymi
migdałami. Ustawić na blasze do pieczenia i wsadzić do rozgrzanego piekarnika.Utrzeć
masło na puch, dodawać po łyżce
cukier,
cukier waniliowy,
kawę oraz pojedynczo
jajka. Miksować, aż masa będzie puszysta.
Mąkę wymieszać z pozostałymi
migdałami ( i ewentualnie
płatkami migdałowymi) oraz z
proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z
mlekiem do przygotowanej wcześniej masy.Słoiki napełnić do połowy
ciastem. Piec w otwartych słoikach przez 50 minut. Pozostawić słoiki na kratce do ostudzenia.Ciasto można podawać w słoikach.Smacznego

Zapraszam Was również do obejrzenia wiosennych aranżacji stołu w kolekcjiDoskonałe Śniadanie Wielkanocne .