ßßß Cookit - przepis na Wiosna w Tchibo i ciasto ze słoika

Wiosna w Tchibo i ciasto ze słoika

nazwa

Wykonanie

środa, 6 Marzec 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Z utęsknieniem wypatruję pierwszych oznak wiosny, wsłuchuję się w radosny śpiew ptaków. Po miesiącu leżenia w łóżku, powoli wracam do życia, szukam nowych, ciekawych przepisów. Niemożność gotowania i co najgorsze – jedzenia, to chyba dla mnie najgorsza z kar. Ale czuję, że nabieram sił i wkrótce wszystko wróci do normy
Wiosna zagościła już w sklepach Tchibo, w kolekcjach z gadżetami kuchennymi, aranżacjami na wielkanocny stół i modowych nowinkach. Lubię kolekcje kuchenne Tchibo, ponieważ nigdy nie zawiodłam się na zamówionych w sklepie internetowym produktach. Są dobrej jakości, a estetyczne, przyjemne wzornictwo przykuwa uwagę.
Z aktualnej kolekcji Słodki Świat Wypieków miałam okazję przetestować silikonową matę do pieczenia . Sprawdza się rewelacyjnie zarówno w piekarniku jak i do wyrabiania i wałkowania ciasta. Nic się nie klei i jest o wiele mniej sprzątania. Bardzo przydaje mi się w kuchni również miska do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej, z wygodnym uchwytem do zawieszenia na garnku. Kolejnym produktem, który mnie skusił jest blacha do pieczenia ciastek na patyku. Do blaszki dołączony jest przepis i instrukcja przygotowywania ciastek. Świetny pomysł na dziecięce urodzinowe przyjęcie. Ciastka możemy zabawnie ozdobić i sprawić dzieciom wiele radości. Mnie najwięcej radości sprawiły słoiki do przetworów z kauczukowymi uszczelkami i metalowymi klamrami do zamykania. Nadają się nie tylko do wekowania, ale również można w nich piec ciasto lub zapiekać desery i podawać.
Słoiczki jako pierwszy przetestował mój mąż, jako że ja nie byłam jeszcze w stanie zbliżyć się do kuchni. Wykorzystał przepis na babeczki z cappuccino i migdałami, z instrukcji dołączonej do słoików. Nie pijemy cappuccino, więc zastąpione zostało taką samą ilością rozpuszczalnej kawy. Ciasto wyszło puszyste, pachnące kawą. Myślę, że można je też upiec w foremkach do muffinów.
Składniki (na 3-4 słoiki)
75 g masła lub margaryny + odrobina do natłuszczenia formy
50 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
30 g cappuccino w proszku lub drobnej kawy rozpuszczalnej
2 jajka
100 g mąki
50 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g drobno startych migdałów ( u mnie dodatkowo 2 łyżki płatków migdałowych)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ( z termoobiegiem do 150). Natłuścić słoiki i wysypać je startymi migdałami. Ustawić na blasze do pieczenia i wsadzić do rozgrzanego piekarnika.
Utrzeć masło na puch, dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy, kawę oraz pojedynczo jajka. Miksować, aż masa będzie puszysta.
Mąkę wymieszać z pozostałymi migdałami ( i ewentualnie płatkami migdałowymi) oraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do przygotowanej wcześniej masy.
Słoiki napełnić do połowy ciastem. Piec w otwartych słoikach przez 50 minut. Pozostawić słoiki na kratce do ostudzenia.
Ciasto można podawać w słoikach.
Smacznego
Zapraszam Was również do obejrzenia wiosennych aranżacji stołu w kolekcji
Doskonałe Śniadanie Wielkanocne .
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wiosna-w-tchibo-i-ciasto-ze-sloika