ßßß
Z aktualnej kolekcji Słodki Świat Wypieków miałam okazję przetestować silikonową matę do pieczenia . Sprawdza się rewelacyjnie zarówno w piekarniku jak i do wyrabiania i wałkowania ciasta. Nic się nie klei i jest o wiele mniej sprzątania. Bardzo przydaje mi się w kuchni również miska do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej, z wygodnym uchwytem do zawieszenia na garnku. Kolejnym produktem, który mnie skusił jest blacha do pieczenia ciastek na patyku. Do blaszki dołączony jest przepis i instrukcja przygotowywania ciastek. Świetny pomysł na dziecięce urodzinowe przyjęcie. Ciastka możemy zabawnie ozdobić i sprawić dzieciom wiele radości. Mnie najwięcej radości sprawiły słoiki do przetworów z kauczukowymi uszczelkami i metalowymi klamrami do zamykania. Nadają się nie tylko do wekowania, ale również można w nich piec ciasto lub zapiekać desery i podawać.
Słoiczki jako pierwszy przetestował mój mąż, jako że ja nie byłam jeszcze w stanie zbliżyć się do kuchni. Wykorzystał przepis na babeczki z cappuccino i migdałami, z instrukcji dołączonej do słoików. Nie pijemy cappuccino, więc zastąpione zostało taką samą ilością rozpuszczalnej kawy. Ciasto wyszło puszyste, pachnące kawą. Myślę, że można je też upiec w foremkach do muffinów.Składniki (na 3-4 słoiki)75 g masła lub margaryny + odrobina do natłuszczenia formy50 g cukrułyżeczka cukru waniliowego30 g cappuccino w proszku lub drobnej kawy rozpuszczalnej2 jajka100 g mąki50 ml mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g drobno startych migdałów ( u mnie dodatkowo 2 łyżki płatków migdałowych)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ( z termoobiegiem do 150). Natłuścić słoiki i wysypać je startymi migdałami. Ustawić na blasze do pieczenia i wsadzić do rozgrzanego piekarnika.Utrzeć masło na puch, dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy, kawę oraz pojedynczo jajka. Miksować, aż masa będzie puszysta.Mąkę wymieszać z pozostałymi migdałami ( i ewentualnie płatkami migdałowymi) oraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do przygotowanej wcześniej masy.Słoiki napełnić do połowy ciastem. Piec w otwartych słoikach przez 50 minut. Pozostawić słoiki na kratce do ostudzenia.Ciasto można podawać w słoikach.Smacznego
Zapraszam Was również do obejrzenia wiosennych aranżacji stołu w kolekcjiDoskonałe Śniadanie Wielkanocne .